Košutnjak

0

Park šuma Košutnjak

Kada mislite na odmor u prirodi, svakako pomislite na jedno od najposećenijih izletišta u okolini Beograda – park šumu Košutnjak. Ime je najverovatnije dobila po velikom broju košuta koji su nekada nastanjivale ovaj deo grada. Jedno od najpopularnijih izletišta Beograda može vam poslužiti za odmor za vikend, a za poklonike sporta i rekreacije kao mesto za svakodnevnu šetnju, trčanje i vežbanje. Šuma, iako velika, je  dosta uređena, pa je ispresecana mnogim stazama, što šetnju i trčanje u obilju prirode čini mnogo uzbudljivijim. Zbog svoje organizovanosti i sređenosti u svakom trenutku, ovo mesto zaslužuje da bude jedno od najatraktivnih mesta za odmor u Beogradu. Za rekreativno bavljenje sportom može poslužiti trim staza sa spravama i uputstvom za izradu laganih vežbi. Zeleni tereni za fudbal i ostale sportove na travi mogu biti pravi prostor za sport u prirodi, a za ljubitelje ekstremnih sportova tu je veštačka stena.

Ova šuma je prirodno proširenje stare topčidarske šume, prostire se na površini od 330 hektara, a sastoji od listopadnog i četinarskog drveća koji daju potrebnu svežinu i hlad naročito u toplim letnjim danima. Grupu listopadnog drveća čine grab, hrast, lužnjak,bukva i lipe, koja kada se rascveta daje prijatan, opojan miris celom parku, a prelepom osećaju doprinosi i nadmorska visina od 250 metara. Povoljni klimatski uslovi čine da je ovde prirodno stanište mnogim biljnim vrstama, ali i većem broju sitnih životinjskih vrsta.

Na samom ulazu iz pravca Topčidera, u podnožju brda, nalazi se izvor vode „Hajdučka česma“. Vredni ljudi ostavili su svojim potomcima brojne vredne i lepe spomenike sačuvane do današnjih dana, a na koje možete naići šetnjom ovim područjem. Odmor i predah možete naći na klupicama od prirodnog materijala koje se nalaze po čitavom kompleksu. Najmlađi mogu naći zabavu na dečjem igralištu sa ljuljaškama i klackalicama. U blizini je i sportski centar Košutnjak, koji se prostire na 40 hektara i sa svojih 5 otvorenih i 1 zatvorenim bazenom, 6 teniskih terena, terena za boćanje, trim stazom, teretanom, igralištem za mini golf nudi posetiocima prijatne trenutke uz sport.

Mnogi na ovom izletištu prave piknik i roštilj (na posebno obeleženim mestima na kojima je takva aktivnost dozvoljena), pa ako tako nešto volite skoro uvek možete naći klupu sa stolovima za vas i vaše prijatelje. Voda za piće je uglavnom ispravna na Hajdučkoj česmi, a na samom Košutnjaku i okolini postoji par prodavnica gde se možete snabdeti. Za one koji žele da im ručak neko drugi pripremi, nalaze se nekoliko kafana i restorana u čijem ćete ambijentu prosto uživati. Ovi restorani, kafane, kafići, ali i objekti za smeštaj i prenoćište se nalaze raspoređeni po Košutnjaku i njegovoj okolini što ga dodatno ulepšava i čini ga atraktivnim i za duži boravak. Nedaleko odatle za ljubitelje skijanja postoji Ski klub Aleksandar sa letnjom i zimskom ski stazom sa koje se pruža prelep pogled ka Topčideru, Beogradskom Hipodromu, Adi i reci Savi.

Kada su u pitanju događaji u Beogradu koji se organizuju u Košutnjaku, prvenstveno se izdvaja Prvomajski uranak, Košutnjak Challenge Race i Beli kros.  Ukoliko želite da dođete do Košutnjaka gradskim prevozom, sa strane Topčidera možete doći tramvajem broj 3, autobusima, a iz ulice Ratka Mitrovića sa čukaričke strane autobusima 23, 37, 53, 57.