Košutnjak

0
5/5 - (11 votes)

Park šuma Košutnjak

Kada zamislite odmor u prirodi, svakako pomislite na jedno od najposećenijih izletišta u okolini Beograda – Košutnjak. Ime je najverovatnije dobila po velikom broju košuta koji su nekada nastanjivale ovaj deo grada. Jedno od najpopularnijih izletišta Beograda može vam poslužiti za odmor za vikend. Za poklonike sporta i rekreacije kao mesto za svakodnevnu šetnju, trčanje i vežbanje. Šuma je  dosta uređena, pa je ispresecana mnogim stazama, što šetnju i trčanje u obilju prirode čini uzbudljivijim. Zbog svoje organizovanosti i sređenosti u svakom trenutku, ovo mesto zaslužuje da bude jedno od najatraktivnih mesta za odmor u Beogradu. Za rekreativno bavljenje sportom može poslužiti trim staza sa spravama i uputstvom za izradu laganih vežbi. Zeleni tereni za fudbal i ostale sportove na travi mogu biti pravi prostor za sport u prirodi. Za ljubitelje ekstremnih sportova tu je veštačka stena.

Ova šuma je prirodno proširenje stare topčidarske šume, prostire se na površini od 330 hektara. Sastoji od listopadnog i četinarskog drveća koji daju potrebnu svežinu i hlad naročito u toplim letnjim danima. Grupu listopadnog drveća čine grab, hrast, lužnjak, bukva. Tu je i lipa, koja kada se rascveta daje prijatan, opojan miris celom parku. Prelepom osećaju doprinosi i nadmorska visina od 250 metara. Povoljni klimatski uslovi čine da je ovde prirodno stanište mnogim biljnim vrstama, ali i većem broju sitnih životinjskih vrsta.

Na samom ulazu iz pravca Topčidera, u podnožju brda, nalazi se izvor vode „Hajdučka česma“. Vredni ljudi ostavili su svojim potomcima brojne vredne i lepe spomenike sačuvane do današnjih dana. Na njih možete naići šetnjom ovim područjem. Odmor i predah možete naći na klupicama od prirodnog materijala koje se nalaze po čitavom kompleksu. Najmlađi mogu naći zabavu na dečjem igralištu sa ljuljaškama i klackalicama. U blizini je i sportski centar Košutnjak, koji se prostire na 40 hektara i sa svojih 5 otvorenih i 1 zatvorenim bazenom. Ima i 6 teniskih terena, terena za boćanje, trim stazom, teretanom, igralištem za mini golf nudi posetiocima prijatne trenutke.

Mnogi na ovom izletištu prave piknik i roštilj (na posebno obeleženim mestima na kojima je takva aktivnost dozvoljena). Ako tako nešto volite skoro uvek možete naći klupu sa stolovima za vas i vaše prijatelje. Voda za piće je uglavnom ispravna na Hajdučkoj česmi. Na samom Košutnjaku i okolini postoji par prodavnica gde se možete snabdeti. Za one koji žele da im ručak neko drugi pripremi, nalaze se nekoliko kafana i restorana u čijem ćete ambijentu prosto uživati. Ovi restorani, kafane, kafići, ali i objekti za smeštaj i prenoćište se nalaze raspoređeni po Košutnjaku i njegovoj okolini. Ovo ga dodatno ulepšava i čini ga atraktivnim i za duži boravak. Nedaleko odatle za ljubitelje skijanja postoji Ski klub Aleksandar sa letnjom i zimskom ski stazom sa koje se pruža prelep pogled ka Topčideru, Beogradskom Hipodromu, Adi i reci Savi.

Kada su u pitanju događaji u Beogradu koji se organizuju u Košutnjaku, prvenstveno se izdvaja Prvomajski uranak, Košutnjak Challenge Race i Beli kros.  Ukoliko želite da dođete do Košutnjaka gradskim prevozom, sa strane Topčidera možete doći tramvajem broj 3. Sa čukaričke strane pak, iz ulice Ratka Mitrovića, možete doći autobusima 23, 37, 53, 57.

Šta posetiti u blizini…

Restorani Beograda - Restoran Aca Devetka

Restoran Devetka

U Košutnjaku, jednom od najpopularnijih izletišta Beograda, nalazi se ovaj divan ugostiteljski objekat koji mnogi naši sugrađani i turisti, pogotovu tokom toplih dana, često i rado posećuju.

Pogled na glavni ulaz u kuću kralja Petra I Karađorđevića

Kuća kralja Petra I Karađorđevića

Posle završetka Prvog svetskog rata i povratka kralja Petra I Karađorđevića u Beograd, potraženo je mirno mesto u kome bi stari kralj živeo, a izabrana je upravo ova vila.

Jezera u Beogradu - Topčiderski park

Topčider

Topčider, jedno od najsređenijih i najlepših izletišta Beograda. Puno lepo sređenih zelenih površina i šetališta, prijatni restorani, a sve je okruženo gustom šumom.