Voždovac

0
5/5 - (4 votes)

Voždovac

Sa mesta današnjeg Voždovca, Vožd Karadjordje je poveo ustanike u prvo oslobodjenje Beograda. U tome su i uspeli, a mesto je u spomen tog dogadjaja nazvan Voždovo predgrađe, a kasnije je dobio ime Voždovac. Od značajnih istorijskih ličnosti koje su rođene istakli bi da je Vasa Čarapić, jedan od vođa Prvog srpskog ustanka, rođen u Belom potoku u podnožju Avale, dok je vojvoda Stepa Stepanović rođen u Kumodražu, gde možete posetiti njegovu rodnu kuću.

Sem bogate istorije opština je bogata prirodnim lepotama, gustim šumama, ima dva od desetak jezera u Beogradu, a centralno mesto je planina Avala. Voždovac poseduje sve  što određena oblast treba da ima za prvoklasnu turističku ponudu i odmor za vikend. Centralna gradska opština, dobro povezana sa centrom, a ima jedno od najpoznatijih izletišta, planinu i šumu Avala, jezera, reke, park šume, potoke, kulturno-istorijske spomenike, sportske terene, crkve, manastire, stare kuće i čaršije, muzeje, ugostiteljske objekte, lovišta, uređena izletišta u blizini Beograda. Šetnja i rekreacija u okruženju koje obiluje potocima i pešačim stazama okružena raznovrsnom florom i faunom je opuštajuća, a jednodnevni izleti organizovani ovde ostaju dugo u pamćenju.

Izletnički vikend u Beogradu je skoro nezamisliv bez Avale i Trešnje koja su prava mesta za razvoj izletničkog, rekreativnog i lovnog turizma. Obiluju spomenicima, crkvama i sportskim terenima za sve uzraste. U blizini je i jezero Bela reka za ribolov, vinarija na beogradskom putu vina, muzeji opančarstva i rakije, a za avanturiste tu je poligon kamp na kome možete voziti džipove i kros motore u prirodnom okruženju.  Najavljena je i gradnja golf terena u Pinosavi, a do tad možete odgledati fudbalsku utakmicu na terenu u Pinosavi koji je pod nagibom, a ako vas interesuju običaji i pranici u podavalskim selima njih možete pogledati ovde. Bajfordova (Banjička) šuma i Memorijalni park Jajinci su idealna mesta za odmor i šetnju u samom centru grada, a smeštajni kapaciteti, restorani i kafići su brojni, kao i mesta za šoping, čime Voždovac počinje da konkuriše kao jedno od glavnih mesta u Beogradu za odmor.

Manifestacije i događaji koji se tokom godine organizuju na Voždovcu su: Obeležavanje dana evropske i prirodne i kulturne baštine, Majski susreti planinara, Voždovačke letnje večeri, pešačke ture stazama Avale, takmičenja u sportskom slobodnom penjanje.

Mesta koja treba izdvojiti su :