Čarapićev brest

0
Oceni članak

Posetioci koji dolaze na mini odmor ili piknik na Avalu uglavnom svoje vreme provode u okolini Avalskog tornja ili oko Spomenika Neznanom junaku. Iako je najveći deo zabavnih sadržaja upravo na ovom prostoru, planina Avala pruža više lokacija na kojima možete uživati u slobodno vreme, tokom radnih dana ili vikendom.

Stotinak metara niže, kada se krene ka podnožju planine nalazi se skretanje ka Čarapićevom brestu. Ovde na jednoj većoj zaravni naše prelepe i guste beogradske šume se nalazi prostor sa travnatim i sportski terenom nakome se može prosvesti kvalitetno vreme sa porodicom i prijateljima. Beogradski restorani ovde imaju objekat koji je svaku preporuku, pošto se nalazi u nesvakidašnjem ambijentu u izuzetno atraktivnom podrugčju grada. Odmah iznad parkinga i sportskog terena se nalazi poznati dom i restoran Čarapićev brest. U ponudi restorana je više vrsta menija, kao i velik izbor pića za osveženje po izuzetno pristupačnim cenama. Restoran ima dve sale i terase na kojima gosti mogu uživati, a ovde se mogu organizovati i razne porodične svečanosti, ali i seminari, prezentacije pošto dom poseduje adekvatnu opremu i projektor. U ponudi doma je i kvalitetan smeštaj u Beogradu, koji sadrži 50 ležaja u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama, od kojih svaka ima svoje kupatilo.

Postoji mogućnost da vam ovde organizuju obilaske staza Avale sa lokalnim vodičima, da se provozate biciklima, organizujete turnir u malom fudbalu, basketu, odbojci  ili rukometu na sportskim terenima koji ispod samog doma. Tu je i veštačka stena na kojoj se možete u svojim planinarski sposobnostima, ali i škola sportskog orijentiringa. U blizini su i spomenici Vasi Čarapiću, koji podsećaju kako je istorija ovog kraja i Beograda bila burna. U pitanju su dva spomenika, od kojih je prvi u bronzi i on je rad vajara Dušana Nikolića. Na mestu drugog spomenika od drveta, na kome su izrezbareni prizori iz I srpskog ustanka, koji je rad narodnog vajara Bogosava Živkovića, do nedavno je rastao poslednji od šest brestova ispod kojih je Vasa Čarapić pozivao žitelje podavalski sela na ustanak protiv Turaka.

Vreme provedeno u prirodi, na ovako lepom mestu će vam sasvim sigurno ostati jako dugo u sećanju, pa ćete se videvši ovu lepotu ovde vraćati često. Više o Čarapićevom brestu možete pogledati na web sajtu i Facebook strani.