Crkva brvnara na Avali

0
Oceni članak

Crkve brvnare su poznate kao verski objekti koji su najčešće građeni tokom turske okupacije tokom XVIII i XIX veka, a naročito tokom I i II srpskog ustanka tokom XIX veka, uglavnom na nepristupačnim mestima kako ih okupatori ne bi pronašli. Ali postoje i crkve koje su pravljene od drveta i praipadaju ovoj grupi, ali su novijeg datuma. Poznata srpska i beogradska izletišta mogu biti pogodne lokacije za podizanje verskih objekata kako bi dodatno doprineli popularnosti i atraktivnosti mesta i kao dodatni motiv za privlačenje turista. Jednu od poznatijih crkvi brvnara koja je izgrađena u skorije „krije“ naša čuvena planina Avala koja pruža savršeno okruženje puno prelepe prirode koja se nalazi svuda oko crkve.

U pitanju je crkva brvnara posvećena despotu Stefanu Lazareviću koja je gradnja završena 2017. godine, u srpsko-vizantijskom stilu koja u osnovi ima upisan krst. Pored samog hrama nalazi se i zvonara kao i palionica sveća i prodavnica U ovom divnom planinskom ambijentu sa šumom sagrađena je crkva brvnara koja pored verskog ima i edukativni karakter. Posetioci mogu mnogo naučiti o istoriji Avale, srednjovekovnom zdanju Žrnovo kao i o Neustrašivom Zmaju – Vasi Čarapiću koji je iz šume Beograda oslobađao Srbe od Turaka u Prvom srpskom ustanku. Na platou pored crkve brvnare organizuju se razne manifestacije, predavanja kao i predstave za decu. Sve to može upotpuniti jedan vaš lep odmor za vikend.

U okolini se nalaze brojni kulturno-istorijski spomenici, restorani, hoteli, ali i Toranj na Avali, pa će obilazak okoline ove lepe crkve u Beogradu biti podjednako interesantan i uzbudljiv.