Bajforodova šuma (Banjička šuma)

0
5/5 - (5 votes)

Šume Beograda su jedno od većih prirodnih bogatstava koje naš grad ima. Pored blagotvornog dejstva na mikroklimu, one deluju umirujuće, ali služe i za sport i rekreaciju. Veliki šumski pojasevi se nalaze u južnom delu grada, na teritorijama Čukarica, Rakovica i Voždovac. Jedna od lepših šuma se nalazi u centralnoj zoni Beograda na teritoriji opštine Voždovac. Ova šuma neobičnog oblika, tankog izduženog pojasa, je vrlo lepo mesto za odmor za vikend. Ukupna površina ove beogradske šume  iznosi 41,6 hektara, dužine je oko 2 kilometra, a širine 300 metara. Napraviti izlet na ovom mestu zadovoljiće sva vaša čula. U pitanju je Banjička šuma ili Bajfordova šuma koja je dobila novo ime po čuvenom reditelju i piscu Džonu Timotiju Bajfordu, koji je pručavao Banjičku šumu osamdesetih godina i napravio spisak od preko 70 vrsta ptica koje žive u ovoj šumi.

Kroz centralni deo park šume uređena je trim staza, dužine oko 2,5 kilometara, od utabanog peska, koja vam omogućava šetnju ovom šumom i po malo lošijem vremenu. Pored šetnje ovde se možete i da se odmorite ili rekreirate. Od staze se odvaja celom dužinom nekoliko manjih krakova različitih nagiba i deonica. Duž trim staze postoje upustva za rekreativno izvođenje jednostavnih vežbi. Šetnju možete prekidati zbog odmora na drvenim klupama i stolovima koje su tu postavljene i koje predstavljaju mogućnost vašeg potpunog opuštanja u ovoj šumskoj oazi . Najmlađi sem trčkaranja po šumi i skupljanja raznih šumskih plodova mogu i uživati u igralištima sa ljuljaškama i klackalicama koji su tu postavljeni baš zbog njih.

Malo dublje u šumi, južnom stranom kompleksa protiče brzi i bistri Banjički potok koji šetnju šumom čini skoro nestvarnom. Pravo je uživanje da uz šuštanje lišća i cvrkut ptica čujete i žubor vode. Naime, ovde preovladavaju stabla listopadne šume, ali ima i četinara koji su sađeni po obodu kompleksa. Od listopadnog drveća preovladavaju hrast i javor, ali ima i dosta bagrema, topola i lipa. U samoj šumi možete naići na veliku količinu divljeg cveća, a najviše ima ljubičica, zečje stope i žutocrvene jagode. Ima i gljiva, od kojih je veći broj jestivih, ali ima i lekovitih. Od sisara se može naići na ježeve, krtice veverice, lasice i dr. Šetajući ovom šumom osetićete pomešane mirise raznog listopadnog drveća koji opijaju videćete kako je priroda Beograda čak i blizu centra izdašna. Ova šuma koja je vrlo blizu centra grada predstavlja ornitološki rezervat ptica silica, a zbog velike ranovrsnosti ptica, Banjička šuma je proglašena Spomenikom prirode i svrstana je u III kategoriju, kao značajno prirodno dobro. Najčešće gnezdarice su slavuj, sjenica, svraka, vrana i veliki šareni detlić.

Pored ovog pravog prirodnog raja u neposrednoj blizini se nalazi sportski centar Banjica, a malo dalje memorijalni park Jajinci, planina Avala, stare kuće i spomenici, ali i veliki broj lepih restorana i kafića.