Stara mehana u Kumodražu

0
Oceni članak

Jedan od načina da vidite i naučite nešto novo jeste traganje i obilazak starih objekata po gradu koji imaju interesantnu i zanimljivu istoriju. Uklapajući priču o njima, ličnostima i vremenu možete polako sklapati neku potpuniju sliku o prošlosti, ali i gledati kako se mogu uklopiti u savremene tokove. Dosta ovakvih objekata je raspoređeno po Beogradu i okolini, a nemali broj se nalazi na Voždovcu, od kojih ovde predstavljamo staru mehanu u Kumodražu.

Stara mehana se nalazi u centru Kumodraža u ulici Vojvode Stepe 522, odmah preko puta spomenika Vojvodi Stepi. U pitanju je objekat narodnog graditeljstva koji je u postupku utvrđivanja za kulturno dobro i jedan je od najvrednijih objekata javne namene na ovom prostoru, pošto je imala veliki uticaj na razvoj i napredak ovog dela grada. Specifično u izgledu mehane je predstavljao njen arkadni trem koji se pružao celom dužinom mehane, a trenutno je zamenjen arhitravnim tremom, dok je ćeramida, kao krovni pokrivač, takođe tokom vremena zamenjena crepom. Stara mehana u Kumodražu pripada grupi namenskih tipskih objekata iz sredine XIX veka, tačnije iz 1865. godine kada je sagrađena. Koristili su je u vojne svrhe tuski vojnici kao stražaru kako bi nadgledali stari put za Kragujevac koji je ovuda prolazio, a kasnije i srpski žandarmi. Tokom vremena je menjala svoju namenu pa je tokom Prvog svetskog rata služila kao operaciona sala, a posle i kao kafana i prodavnica u koju su žitelji rado dolazili po namirnice, ali i na piće i razgovor sa komšijama iz mesta. Kasnije je polako počinjala da bude zaboravljana, da propada, tako da je danas u prilično lošem stanju, ali je dobro što je u planu detaljna rekonstrukcija objekta.

U blizini nalazi rodna kuća našeg pomenutog vojvode, crkva u Kumodražu, ali i memorijalni park Jajinci, planina Avala i ostala interesantna mesta Voždovca.