Jezero Bela reka

0
5/5 - (8 votes)

Ovo jezero je pravo mesto na kome se turizam u Beogradu može razvijati, jer poseduje čistu i netaknutu prirodu, a nalazi se u podnožju Avale, u čijoj okolini se nalaze brojni restorani i objekti za smeštaj. Za pecaroše, ali i za sve ostale izletnike, koji na letnjim vrućinama žele da provedu malo vremena u prirodi, jezera u blizini Beograda su uvek dobar izbor za izlet pored vode. Ovo pomalo bajkovito mesto je pravo ostrvo biljnog i životinjskog sveta okruženo svim aktivnostima i užurbanošću koje se nalaze u velikim gradovima. Jezero na kome i oko koga ćete naći ambijent sa dosta mira okruženi prelepom prirodom.

To je veštačko jezero nastalo pre dvadesetak godina postavljanjem brane na istoimenoj reci. Spada u grupu šumadijskih jezera koje se napaja čistom vodom iz reke i iz dva bunara koji se sada nalaze na dnu jezera. Veličina Bele reke je oko 2 hektara sa dužinom oko 400 metara i širinom oko 100 metara, a dubina na pojedinim mestima ide i do 10 metara. Spada u grupu šumadijskih jezera.

Tek na ovom jezeru videćete koliko može biti lepa priroda u Beogradu. Da bi uživali u ovoj lepoti ne morate preći daleki put. Jezero ima šljunkovitu plažu, a okružuju ga listopadne šume koja pravi hlad posetiocima ovog prelepog izletišta Beograda. Plaža u letnjim danima postaje prava oaza izletnicima koji traže mirna i čista mesta za rashlađivanje po toplim danima. Tu je kažu, tokom vrelih letnjih perioda, teško naći mesto za peškir kada su velike vrućine, ali kupanje nije dozvoljeno, mada se ovo pravilo tokom vrelih letnjih dana često ne poštuje.Treba reći da je voda nešto hladnija i iznosi leti negde oko 16 stepeni. Upravo zbog niskih temperatura vode i svojstvene mikroklime ovog područja se tokom zime hvata led debljine i do 40 centimetara koji zna da bude na površini jezera i po dva meseca. Ali možda baš ta temperatura odgovara ribama koje nastanjuju ovo jezero.

Kada su jezera za pecanje u pitanju, treba Belu reku preporučiti pecarošima pošto je jezero osvetljeno reflektorima, pa riblovci, ali i svi koji žele prošetati obalama jezera, mogu to uraditi i u večernjim satima. Ovde nećete uživati u luksuzu nekih sređenijih mesta, ali ćete svakako uživati u čistoti, lepoti i tišini prirode. Kao i većina jezera u Beogradu i Bela reka se poribljuje redovno, pa u njemu ima uvek dosta šarana, soma, smuđa, babuške, crvenperke, deverike i klena. Krivolov nije moguć jer ima danonoćnih čuvara. O flori i fauni ovog jezera najviše brinu članovi sportskog ribolovačkog društva koji na ovom jezeru organizuju i takmičenja. Kapacitet takmičarske staze je 15 mesta. Za pecanje je potrebna godišnja dozvola, jer se dnevne ne izdaju. Ukoliko je nemate, a želite da krenete na pecanje, možete poneti fotografiju, kako bi vam se dozvola izradila na licu mesta, a za cenu je najbolje se prethodno raspitati. Pored pecanja jezero koristi i nekoliko ronilačkih društava za svoje aktivnosti i treninge.

Da bi poseta ovom kraju bila za pamćenje napomenućemo da vinarije Beograda imaju svoj adut u nadaleko čuvenoj vinariji „Emporio“ koja se nalazi u blizini. Odavde možete započeti sa obilaskom puta vina, ali i uputiti se u posetu domaćinstva porodice Miljuš u kojoj možete pazariti prirodne likere, džemove, sokove i ostale poslastice prelepog podavalskog područja. U Ripnju se još nalaze i crkva Svete Trojice koja je spomenik kulture, arheološko nalazište Čaršija, kao i graditeljski objekat stara kuća porodice Protić. Obzirom da se jezero nalazi u podnožju Avale možete obići i ovo prelepo izletište kao i sva ostala mesta na Voždovcu na čijoj teritoriji se Bela reka nalazi.

Do jezera možete stići starim avalskim putem, kada se posle skretanja za Avalu, nastavi još par stotina metara avalskim putem ka Ralji, a onda skrene desno ka Ripnju. Dalje je najbolje pitati meštane za pravac. Ukoliko dolazite autobusom, koristite liniju 407 koja kreće sa Trošarine na Voždovcu. Posetioci ovde, uglavnom vikendom, često u kotlićima spremaju riblja čorba i gulaš Da bi ljubitelji prirode uživali ovde ima i klupa sa stolovima. Treba napomenuti da toaleta nema, ali postoji kiosk-prodavnica u kojoj možete kupiti potrebne sitnice.