Vinarija Emporio

0
5/5 - (5 votes)

Za mnoge je planina Avala samo jedno od poznatijih izletišta Beograda, dok oni koji češće vikende provode tamo znaju da tu postoje i značajni kulturno-istorijski spomenici, restorani, crkva brvnara, staze za šetnju, izvori. Uzmemo li u obzir i okolinu Avale videćemo da su sadržaji raznovrsni i da uključuju jezera, hotele, podavalska seoska domaćinstva koja predstavljaju jezgro oko koga će se razvijati turizam na selu u ovom delu Srbije, ali i poznate vinarije Beograda.

Upravo ovo područje grada ka Smederevu, Aranđelovcu i Lazarevcu postaje poznato po svojim vinogradima i postaje jedna novi put vina koji je jako bitan za vinski turizam i njegov razvoj. Ovaj kraj je izuzetno pogodan za uzgoj vinove loze, što je uzrokovalo pojavu većeg broja malih i srednjih vinarija. Pa se tako u podnožju Avale u mestu Ripanj, u prelepom prirodnom okruženju u blizini jezera Bela reka, nalazi nadaleko čuvena vinarija Emporio, koja je poznata po svojoj proizvodnji penušavih vina po tradicionalnoj metodi. Iako je poznata po penušavcu, veći vinograd, površine 3,5 hektara se nalazi u blizini Topole, a ovde se uzgajaju sorte žuti muskat, marselan i merlo, koji služe za proizvodnju mirnih vina. Manji vinograd, površine oko 1 hektara nalazi uz vinariju i na njemu se gaji sorta šardone, koji služi kao bazno vino za penušavac. U okviru vinarije se nalazi degustaciona sala gde možete uživati u prelepim ukusima vina. Vina vinarije Emporio možete videti na policama u degustacionoj sali, ali ih ima i u skladištu.

Pozivamo vas da posetite Emporio ispod Avale, a na web prezentaciji ove ukusno opremljene vinarije u Beogradu možete pronaći više podataka, kao i kontakt informacije.