Crkva Sv. Marije Magdalene

0
5/5 - (3 votes)

Kada ste u potrazi ze nekim mirnim, ali interesantnim mestima za mini odmor, verovatno ćete se odlučiti za popularna izletišta u okolini Beograda Jedno od njih je svakako Avala koja je prepuna zanimljivih lokacija koje će izlet učiniti uzbudljivim. Sem uobičajene ponude koju pruža većina izletišta, Avala je poznata prvenstveno po bogatoj prirodi, a cela oblast je poznata po tome da se ovde nalaze brojni kulturno-istorijski spomenici, a u okolini restorani i privlačne vinarije Beograda, vrlo značajne za turizam u Srbiji i gradu.

U prelepom okruženju koje planina Avala pruža u svom podnožju, na severo-istočnoj strani u mestu Beli potok se nalazi srpska pravoslavna crkva Sv. Marije Magdalene, poznati graditeljski objekat koji je poznat kao značajno kulturno nasleđe grada. Crkva Svete Marije Magdaline je sagrađena 1883. godine zahvaljujući dobrovoljnim prilozima meštana, ali i njihovom besplatnom radu prilikom zidanja. Crkva je posvećena ovoj svetiteljki zato što je u vreme gradnja crkve, ovo bila preslava Belog potoka. Crkva je izgrađena i kocipirana kao jednobrodna građevina u stilu raške škole, a priprata je bila dozidana 1939. godine. Otprilike u ovo vreme su i spoljne fasade dobile dekoraciju u stilu moravske škole, a u porti je izgrađena i nova zvonara. Ovde, u porti se nalazi i originalni krst sa starog spomenika Neznanom junaku na Avali iz 1924.godine, kao i spomenici junacima iz ratova u periodu od 1912. do 1918. godine i spomenik čuvenom heroju Vasi Čarapiću, koji je poreklom iz Belog potoka, koji je sahranjen u manastiru Rakovica. Zidne slike je 1908. godine radio italijanski slikar Gastaldi, a ikonostas crkve je nastao 1939. godine.

Posetom ovom starom sakralnom objektu, ali i mnogim drugim starim kućama i zgradama, kao i obilaskom brojnih spomenika videćete kako je istorija Beograda bila uzbudljiva i kako se, skoro na svakom mestu, nalaze znakovi koji nas podsećaju na našu slavnu i bogatu istoriju kojom trebamo da budemo ponosni i koju sa ponosom treba da ističeno i pokazujemo je gostima sa svih strana sveta.