Muzej rakije “Bojkovčanka”

0
Oceni članak

Planina Avala je oduvek bila jedno od najpopularnijih beogradskih izletišta koja privlači veliki broj posetilaca tokom cele godine. Ova lepo mesto na kome se može provesti izuzetno interesantan dan u Beogradu, ali postaje jasno koliko je bitna i za turizam u Srbiji kada se uzmu u obzir i njena okolina. U blizini se nalaze brojni kulturno-istorijski spomenici, lepa jezera, bogat biljni i životinjski svet, značajne crkve, ovde prolazi put vina, a nalaze se i zanimljivi muzeji u Beogradu kao što su muzej opančarstva i muzej rakije “Bojkovčanka”.

Beogradski muzeji su obogatili svoju ponudu kada je 2016. godine počeo sa radom muzej rakije ispod Avale u mestu Zuce, ali treba naglasiti da se posete organizuju za minimum 10 ljudi. Muzejska postavka, sa oko 500 eksponata, je koncipirana tako da se posetioci muzeja upoznaju sa tehnologijom proizvodnje srpske rakije od voća sa našeg podneblja, ali i da se upoznaju sa starim tradicionalnim uređajima za destilaciju. Ovde možete videti bakarne i drvene kazane, neki i iz XIX veka i upoznati se sa načinom proizvodnje starih drvenih buradi tradicionalnim ručnim alatom. Generalno ovde se možete upoznati sa istorijom, ali i celim razvojnim putem srpske rakije, posebno šljivovice. Posebnu pažnju privlače dva predmeta koja su ponela tutulu Ginisovih rekordera: najveća ručno duvana boca i najveća tradicionalna srpska kapa – šajkača. Domaćini čuvaju i oblike flaša „Bojkovčanke“ od samog početka proizvodnje ovog kvalitetnog pića, a možete i videte replike originalnih oblika boca koju su naši državnici poklanjali svetskim državnicima i moćnicima prilikom uzajamnih poseta. Od interesantnih eksponata, možete videti „magičnu slavinu” iz koje voda teče bez dovodnih cevi i šematski prikaz starenja rakije u buradima, a domaćini će vam ispričati i ostale zanimljivosti vezane za naše tradacionalno piće. Po muzeju su izložene i umetničke slike, crteži, skulpture i fotografije sa motivima vezanim za šljivu i proizvodnju rakije.

Ovde se ujedno nalazi i porodična destilerija u kojoj se posebno ističe konstantno visok kvalitet i istrajavanje na starom porodičnom receptu Kuburića za pravljenje Bojkovčanke. Za proizvodnju se koristi četiri vrste šljiva, od toga dve autohtone sorte, dunja višnja, domaća loza, kajsija koja nisu tretirane hemijskim preparatima. Rakija odleži u dudovim buradima oko 10 godina kako bi dobila sutentičnu aromu i boju ćilibara. Posebno interesantna priča je da se u prostoriji u kojoj „odležavaju“ rakije u buradima se pušta tradicionalna srpska muzika i tamburaši, pošto postoji verovanje da voda pamti, pa domaćini pokušavaju da dodatno oplemene ovo fenomenalno piće. Ambalaža je takođe specifična i odlikuje se bocama neobičnih oblika i prelepom tradicionalnom etiketom.

Ovaj objekat nije kao ostali muzeji, već je posvećen svim rakijama ovog podneblja, posebno kvalitetnoj prepečenici – šljivovici, a u okviru istog se nalazi i degustaciona sala u kojoj možete uživati u vrhunskoj rakiji. Više informacija, kontakt i virtuelnu turu kroz muzej možete naći na zvaničnom sajtu, Facebook ili Instagram strani.