Park Šumice

0
5/5 - (7 votes)

Ponekad poželimo da izađemo iz svog stambenog prostora i odemo do neke zelene oaze koja se nalazi blizu centra, a gde nema gužve kako bismo prošetali, ostali malo sa svojim mislima i napravili kratak izlazak i mini odmor. Parkovi po gradu, bar velika većina njih, su uglavnom već poznati pa često znaju da budu prepuni i sa dosta galame. Jedno od mesta koje je poprilično mirno u kome možete uživati u zelenilu i dečjem smehu se nalazi na oko 6 kilometara udaljeno od centra grada.

U pitanju je park Šumice koji se nalazi na Pašinom brdu, na teritoriji opštine Voždovac. Prostire se na površini od oko 0,6 hektara, pa predstavlja dobar izbor za šetnju i uživanju u lepom danu. Šumice se sastoje iz dva dela odnosno zapadnog koji je obnovljen i veći po površini i istočnog, koje odvaja ulica Vojvode Toze. U manjem delu se nalazi travnati ravan deo gde se takođe organizuju lepe manifestacije u Beogradu kao što je Zmajada kada se okupljaju roditelji sa mališanima kako bi puštali raznobojne zmajeve. Mnogi parkovi Beograda su u skorije vreme obnovljeni, a sreća je da je i veći, zapadni deo parka Šumice uređen pre par godina. Uklonjeno je dosta starog i osušenog drveća i šiblja, koji su zapravo ostaci velike šume koja je ovde postojala pre Prvog svetskog rata, izbetonirana nova šetališta, odnosno staze koje presecaju park gde se možete šetati, trčati, voziti bicikl kako danju, tako i uveče pošto je postavljeno novo osvetljenje. U centralnom delu je napravljeno i lepo igralište za decu, tu su sprave za vežbanje, tako da sporta i rekreacije ovde ne manjka. Postoji i veći broj klupa tako da se uglavnom može naći neko mesto gde se možete odmoriti, čitati knjigu ili samo upijati prirodu, njene mirise i svež vazduh. U parku se često mogu videte veverice kako se penju po drveću i trče po parku, a često se može naići i na ponekog ježa.

U okviru parka se nalazi i sportski centar “Šumice” gde se često organizuju zanimljivi sportski događaji, a U blizini se nalaze i interesantni restorani i kafići, tu je i hotel “Srbija” gde se može naći udobno prenoćište po pristojnim cenama.