Zemunski park

0
5/5 - (8 votes)

Parkovi Beograda su uvek bili mesta gde su dolazili posetioci kako bi uživali u zelenilu i kako bi u gradovima koji su prepuni betonskih građevina i asfaltiranih ulica, pronašli kutak i delić priorde u kome se mogu odmoriti, slušati ptice i pustiti decu da se bezbrižno igraju. Jedan od najpoznatijih parkova u gradu je Zemunski park koji se nalazi na obodu starog gradskog jezgra Zemuna.

Ovaj park čija je izgradnja počela 1880. godine nekada se zvao Elizabetin park, a sada se zove Zemunski ili Gradski park. Nalazi se u samom centru Zemuna i čini veliku oazu prirode, skoro od Glavne ulice do Tošinog bunara. Nekada je na ovom mestu bio kontumac–karantin za sve putnike koje su dolazili sa druge strane Save. Prvobitno napravljen je parkić manjih dimenzija koji je prerastao u današnji veliki i lep park. Pošto se nalazi u blizini Zemunskog keja i reke Dunav, Zemunski park obiluje zelenilom, koja je ostala skoro netaknuta i tokom rekonsturkcije 2018. godine, pa je zardžao svoju lepotu i specifičan šarm, a ovde možete šetati, odmarati ili samo uživati u prirodi po svakom godišnjem dobu. U parku postoji i više stotina listopadnog i zimzelenog drveća od kojih su neka vrlo retka, dok je 15 stabala pod zaštitom države. Tu možete naći platane, japanski bagrem, tisu, javor, keder, ginko i druga. Stabla sa razgranatim krošnjama prave lepu hladovinu po toplim i sunčanim danima, pa je šetnja širokim stazama koje presecaju zelene površine izuzetno prijatna, dok odmor možete napraviti na klupama uz staze. Pored osvetljenih staza nalazi se i lepo uređene travnate površine koje krase ovaj park. U jednom delu parka nalaze se dečja igrališta sa puno dece koja se igraju na ljuljaškama i klackalicama.

U samom parku nalaze se manastir i crkva, jedan pored druge. Prvi je pravoslavni manastir Svetog arhangela Mihajla i Gavrila, a crkva je rimokatolička – Crkva svetog Roka. Ovde se nalaze i  spomenici francuskom pesniku Alfonsu de Lamartinu, partizanu bombašu, spomenik Hačkar srpsko-jermenskom prijateljstvu, kao i bista Branka Radičevića, a tokom obnove uređeni su platoi oko česme i jednog od retkih očuvanih arteskih bunara. Zanimljivo je pomenuti da se na zelenoj površini između Zemunske gimnazije i kasarne nalaze ostaci rimskog sarkofaga. U blizini i samom okruženju parka se nalaze sporstki centar “Pinki”, Velika realka (danas Zemunska gimnazija) koja je jedna od prvih gimnazija u našoj državi i osnovna škola, tako da je park pun đaka, studenata i radosti.

Možete doći autobusima GSP-a, a najbolja linija iz grada je linija broj 15 sa Zelenog venca, ali se može ići i linijama 84, 704, 706, gde se od Pošte u Zemunu, pređe Glavna ulica i skrene levo u Štrosmajerovu ulicu, na koju se nastavlja Zemunski park. U pitanju je zaista impresivan park koji se pruža skoro od Glavne ulice do Tošinog bunara. Ukoliko idete autom, sportski centar Pinki ima na svom platou veliki parking, ali možete auto ostaviti i u okolnim ulicama, s tim što treba imati u vidu da su one u zoni u kojoj se parking u Beogradu naplaćuje. Boravak u ovom parku može biti lep izlet, ali i deo obilaska Zemuna i njegovih lepota, ili pak predah na putu ka nekom drugom izletištu.