Lovište Dobanovački zabran

0
5/5 - (1 vote)

Naporan i stresan savremeni život često nas primora da nađemo način da se izborimo sa izazovima kako bi vodili lepši i kvalitetniji život. Jedan od načina na koji mnogi pronalaze lepotu u okolini je lov. Lovci se u prelepom okruženju upoznaju sa navikama životinja u prirodi, bave se otkrivanjem tragova divljači i doživljavaju stvari koji se ne mogu osetiti gledanjem televizijskih emisija. Ovo često postaje tradicija u kojoj se testiraju sopstvene veštine i mogućnosti u divljini gde vladaju drugačija pravila nego u naseljenim mestima. Lov na divljač se ne svodi samo na ubijanje životinja već na dosta kretanja, čiji su sastavni delovi dugotrajna šetnja i trčanje, ali se čovek uči i da bude strpljiv tokom višesatnog čekanja i da vidi kako izgleda preživljavanje u prirodi gde ima dosta opasnosti, jer lov na svinje često  prati dosta neizvesnosti i ima povećan rizik, pogotovu za manje iskusne lovce. Iako izgleda naporno, ovo vremenom postaje pravi odmor u prirodi uz dosta sportskog uzbuđenja i druženja na čistom vazduhu. Sve ovo utiče tako što mnogima otvori mnoge mogućnosti i promeni život iz korena. Često se posvete aktivnijoj borbi za zaštitu i očuvanje životne sredine i počinju da budu svesniji svog okruženja i brizi o planeti.

Ukoliko planirate da odete na neko lepo mesto gde možete otići na pravi mini odmor i uživati u svim blagodetima ovog sporta preporučujemo vam lovište Dobanovački zabran. Lovne površine površine su preko 1.100 hektara, a u prirodi se gaje uobičajene vrste divljači. Nalazi se u mestu Dobanovci, na teritoriji opštine Zemun. Jedino je lovište u Beogradu  u nadležnosti Vojske Srbije, ali je dozvoljen i komercijalni lov. Dobanovački zabran spada u jedno od najstarijih lovišta u Beogradu, koje je završeno 1920. godine, kada je izgrađena i fazanerija, pa je lov na fazana, ovde zastupljen. Od divljači najbrojniji je jelen lopatar, ali ima i dosta divljih svinja, srna i muflona.

Ovo je jedno od najatraktivnijih lovišta u Beogradu, obzirom da se u njemu može doći do jednog lepog manjeg jezera koji predstavlja deo kanala Galovica. Postoje odlični uslovi za lov i ribolov, pošto se sem ravničarskih površina i pejzaža, u Dobanovačkom Zabranu nalaze i guste listopadne šume na većoj površini, na kojiima uglavnom raste hrast, jasen, bagrem i brest. Samim tim lovni turizam, ali i ostali vidovi turizma se mogu adekvatno razvijati, jer blizina centra Beograda, auto puta i aerodroma čine ovo lovište pravim turističkim draguljem  koje bi trebalo iskoristiti za privlačenje domaćih i stranih turista, lovaca i avanturista.

Napomena: Fotografije nisu iz ovog lovišta.