Manastir Sv. Arhangela Gavrila

0
Oceni članak

Zemun je opština koja poseduje veliki broj prelepih građevina i staro jezgro grada koje predstavljaju kulturno nasleđe i pravo kulturno-istorijsko bogatstvo našeg grada i države. Sijaset starih kuća i zgrada, spomenika, ali i verskih objekata kao što su crkve i manastiri se nalaze u ovom divnom delu grada da predstavlja zadovoljstvo odvojiti vreme kako bi se obilazili i uživalo u njihovim lepotama.  Upravo ovde beogradski manastiri imaju jedan od najlepših objekata u gradu i on se nalazi u Zemunskom parku.

U pitanju je manastir Sv. Arhangela Gavrila koji se nalazi sa strane centralnog šetališta okružen zelenilom parka, odmah pored rimokatoličke crkve svetog Roka. Ovaj pravoslavni objekat sagrađen je u XVIII veku i predstavlja jedan od dva sačuvana objekta nekadašnjeg Kontumca (privredne i sanitarne ustanove namenjene uglavnom pospešivanju trgovine u uslovima staha od kuge i drugih zaraznih bolesti) koji se nalazio u sadašnjem Zemunskom parku. Manastir je sazidao zemunski trgovac Teodor Apostolović o svom trošku. Arhiktektura je u baroknom stilu i njena sličnost je crkvama Raške škole koje su negovale tradiciju srednjovekovne arhitekture u oblasti Save i Dunava. Zvonik je na dva sprata, a drugi sprat dozidan 1840. godine. Ikonostas je u baroknom stilu, pravolinijski, ravnim  površinama, rezbaren u drvetu i pozlaćen dok su ikone izradili zemunski slikari u XIX veku. Oko prestonih ikona i ikone na vrhu ikonostasa je pozlaćena rezbarija u drvetu. Iako je ova crkva dosta izgubila na značaju posle ukidanja Kontumca i u drugoj polovini dvadesetog veka bila je dosta zapuštena. Krajem prošlog veka i početkom ovog ova crkva ponovo oživljava tako da se formira „Hrišćanski kulturni centar“ koji ima cilj da afirmiše hrišćansku kulturu. Glavne aktivnosti ovog centra su izdavaštvo, organizovanje seminara kao i verske nastave za odrasle.

Oko manastira se, naročito tokom toplih prolećnih i letnjih dana, može videti prelepa bašta puna raznobojnih ruža i drugog cveća koja se savršeno uklapa u krajolik koji parkovi Beograda, poput Zemunskog parka poseduju. Takođe, u parku i oko manastira tokom većeg dela godine sve buja od života i mladosti, pošto se u neposrednoj blizini nalaze osnovna škola „Svetozar Miletić”, Zemunska gimnazija, muzička škola “Kosta Manojlović”, Poljoprivredni fakultet i Sportski centar Pinki.