Gročanska čaršija

0
5/5 - (5 votes)

Čaršija u Grockoj

Razgledanje Grocke, njenih znamenitosti, divne prirode i pejzaža, kao i lepih izletišta u blizini Beograda predstavlja jedan od lepših načina za provođenje slobodnog vremena. Većina prigradskih opština Beograda ima staro jezgro koje obuhvata trgovačke ulice, čaršije i stare kuće u Beogradu, pa tako i Grocka ima svoju čaršiju.

Prvo naselje sa nekoliko kuća na ovom prostoru se formiralo na starom Carigradskom drumu. Pošto se nalazila na značajnom trgovačkom putu, koji je spajao Beograd i Carigrad, sa razvojem trgovine došlo je do prostornog širenja naselja, pa su se onda sem seoskih i varoških kuća, izgradila crkva, stara ćuprija, trgovačke i zanatske radionice, kafane i mlin.  Gročanska čaršija se sastoji od reda starih prostranih varoških kuća koje su imale kombinovanu stambeno-poslovnu namenu i ovakav ambijent ima većina srpskih palanki XIX veka. Same kuće su često imale podruma, ali i prepoznatljive tremove sa doksatima. Vrednost čaršije se sastoji u njenom svedočanstvu jednog prošlog vremena, etnografske vrednosti, ali i arhitektonskom značaju koje pojedine građevine imaju u smislu predstavljanja graditeljskog umeća narodnih neimara. Za prostorno kulturno-istorijsku celinu i kulturno dobro od velikog značaja je proglašena 1981. godine.

Dolazak i razgledanje čaršijom, kao i ostalih sadržaja koji će se, nadamo se, u budućnosti širiti će biti od velikog značaja za turizam Beograda i Grocke. Ovde možete uživati u lepim ugostiteljskim objektima, kao što su zanimljivi restorani Beograda, kafići, ali i objekti kulture koji često ovde organizuju interesantne kulturne manifestacije u Beogradu.