Zoološki vrt

0
5/5 - (6 votes)

Zoološki vrt

Zoološki vrt ili Vrt dobre nade nalazi se u okviru Kalemegdanskog parka u samom centru grada. Beogradska izletišta mogu biti ponosna da imaju ovo divno mesto da ponude za obilazak. Ovako zanimljiv ambijent u delu Beogradske tvrđave, u samom centru značajno utiče na napredak i jača turizam u Beogradu. Zato je i logo Vrta dobre nade: „Bekstvo iz grada, u centar grada“.

Treba planirati vreme za izlet u Zoološkom vrtu. Naime, za obilazak poželjno je da bude suvo vreme, jer je većina sadržaja na otvorenom, ali ipak nije dobro ići ni kada je mnogo vruće. Treba znati da je zimi većina životinja u svojim zimskim kavezima, pa ćete biti uskraćeni za potpuni doživljaj. Sam Zoološki vrt se nalazi na oko 6 hektara površine tako da se treba spremiti za pešačenje. Od kada je osnovan, pre rata, stalno se uređuje i dograđuje, na različite načine. Sada je to jedan lep i moderan vrt koji svakako treba posetiti.

Poseduje veliki broj predstavnika životinjskog carstva, preko 2.000 životinja i sa oko 200 životinjskih vrsta. Tu ćete videti lepe primerke krupnih životinja. To su slon, lavovi, tigrovi, jaguar, medvedi, vukovi, žirafe, majmuni, kenguri, kamila, zebre, jeleni, bizoni i drugi. Poseduje i vrlo lepu kolekciju ptica i gmizavaca. Posebna atrakcija u Zoološkom vrtu su pingvini koji se nalaze u svom pingivnarijumu i hijene kojih ranije nije bilo u vrtu.

Vrt Dobre nade je ujedno i  jedan od retkih zooloških vrtova na svetu koji mogu da se pohvale belim bizonom. Oni se inače smatraju svetom životinjom američkih indijanaca. Pored divljih životinja ovde možete videti i domaće. Tako će blizu vas protrčati pokoja kokoška, a vi pomazite poneko jare ili jahati male ponije. Tu je prelepi ptičji svet sa flamingosima, papagajima, paunovima, fazanima, labudovima, ali i nojevima, orlovima, sokolovima. Oraspoložite se i relaksirajte u delu sa akvarijumima u kojima se nalaze raznobojne ribice sa šarenom opremom za akvarijume. U blizini su i foke, nilski konji, aligator Muja i kajman.

Pored životinja u Zoološkom vrtu uživaćete predivno uređenim zelenim površinama sa puno odlično odabranog cveća i niskog parkovskog drveća. Predah u šetnji napravite na klupicama ili u kafiću koji se tu nalazi i tako napraviti lep mini odmor u Beogradu. Na više mesta možete kupiti vodu, grickalice ili sladoled da se osvežite. U kafiću se sem predaha mogu organizovati rođendani i druge slične zgode.

Zoološki vrt na više mesta ima česme i fontane, ali najzanimljiviji su spomenici herojima vrta kao što su ženka nemačkog ovčara Gabi i mužjak šimpanza Sami. Preko cele godine je puno posetilaca, a skoro svake nedelje se organizuju razne manifestacije, a kao najava Beogradskog maratona ovde se organizuje svake godine Dečiji maraton kada je obično do podneva besplatan ulaz. To su dani kada je zabava u Beogradu zagarantovana.

Ako je Zoo vrt mesto gde se organizuje porodična šetnja, iako ste sigurno ljubitelj životinja, trebalo bi da znate da nije preporučljivo naginjati se preko ograda, proturati ruke i glavu kroz rešetke od kaveza, hraniti životinje i puštati glasnu muziku jer time ugrožavate njihov mir i sopstvenu bezbednost. Ovo mesto je lepo posetiti više puta jer skoro uvek ima mladunaca koji mame osmehe većine posetioca. Možete videti i spomen biste direktora Zoološkog vrta Vlade Ilića i Vuka Bojovića.

Do njega možete stići sa više linija gradskog prevoza, a ako se opredelite da dođete kolima imaćete malih poteškoća sa parkiranjem, jer sam zoološki vrt nema svoj parking. A posle posete zoološkom vrtu možete svratiti u luna park koji se nalazi preko puta, prošetati Kalemegdanom i Beogradskom tvrđavom pored koje protiče reka Dunav. U blizini su čuveni restorani Beograda, a možete naći na više mesta smeštaj ukoliko niste iz Beograda.

Šta posetiti u blizini…

Crkve Beograda - Crkva Svete Petke

Crkva Svete Petke

Crkva je jedna od najstarijih svetinja prestonice, pa je još u apostolsko vreme bila episkopsko sedište. Zbog toga je u okviru crkve sagrađena krstionica gde se obavljaju krštenja.

Kulturna dobra Beograda - Kafana Znak pitanja

Kafana Znak pitanja

Kafana Znak pitanja je uvek imala specifičnu atmosferu, bez obzira da li se odlučite da sednete na stolove na ispred kafane, unutrašnji deo ili pak baštu iza kafane.

Prelepo setaliste i soping zona Knez Mihailova

Knez Mihailova

Knez Mihailova je po mnogima ostala najlepša ulica Beograda i zadržala nekadašnji karakter trgovačke ulice. Tu ulični zabavljači uveseljavaju prolaznike, slikari nude svoja dela, prodavci…