Mali Dunav

0
3.9/5 - (38 votes)

Mali Dunav

Obilazeći brojna izletišta u okolini Beograda naišli smo na jedno prelepo mesto sa fantastičnom idejom. Osnovna ideja centra je edukacija, obrazovanje i istraživanje mladih. Međutim, toliko smo oduševljeni centrom da smo rešili da ga predstavimo i upoznamo vas sa njim.

Mali Dunav je deo oglednog dobro Poljoprivrednog fakulteta „Radmilovac“ koji se nalazi pored naselja Vinča. Početna ideja je bila da ovde reka Dunav ima svoju mini kopiju, dužine 1,2 kilometara. Ona bi predstavljala tok reke od svog izvor u Švarcvaldu u Nemačkoj do Đerdapa. Uz mali Dunav bi se posetioci šetali i uživali u obilju prirode. Korito je izgrađeno, tako što je velikim naporima entuzijasta centra očišćeno korito starog potoka. Pošto potok nije imao dovoljan kapacitet voda se dovlači sa 120 metara dubine do izvora.

Mali Dunav je podeljen u tri dela, čiji prvi deo simbolično nazvan “Mala Podunavska divljina“ obuhvata šumsku oblast površine 6 hektara. Drugi deo protiče kroz srednji deo dobra u kome se sa leve strane nalazi Medna dolina. Ovde se nalaze pčele dobra na ispaši i odakle se dobija jako kvalitetan med. Sa desne strane drugog dela Malog Dunava, preko puta Medna doline se nalaze Podrum vina i jakih pića i Degustaciona sala.Tu se mogu probati i kupiti kvalitetni proizvodi dobijeni preradom proizvoda koji se gaje na oglednom dobru. Naglasili bi ovde čuveno Rektorsko vino, pekmez od paradajza, sveže sezonsko voće i ceđeni sokovi.

I taman kada pomislite kako je ovaj izlet zanimljiv i pun iznenađenja, ulazite udonji deo toka Malog Dunava, odnosno, treći deo, po mnogima, najlepšu i najinteresantniju oblast kompleksa.

Jedno od interesantnijih izletišta u okolini Beograda gde mogu doći u posetu osobe svih uzrasta. Deca iz predškolskih ustanova, đaci do penzionera mogu uživati u brojnim jezerima i ribnjacima. A ima ih od eksperimentalnih, preko jezera za selekciju najkvalitetnije ribe, zatim matičnjaka do jezera za pecanje. Ovde je ribolov Beograda razvijen pa je moguće, uz naknadu uživanje u ovom hobiju.

Dalje, ovde se nalazi “Mala Đerdapska akumulacija” odnosno jezero sa prirodnim mrestilištem riba, sojenicom i površinom dovoljno velikom  za plovidbu velikih čamaca. Travnati prostori između vodenih površina su povezani malim drvenim mostovima kako bi ovaj pravi odmor u prirodi bio što upečatljiviji. Možete obići i vodenu botaničku baštu, odnosno jezero sa živom izložbom vodenog bilja. Interesantno je iazgledati Brvanaru odnosno javni akvarijum. Ovde možete videti i naučiti koje vrste hladnovodnih i toplovodnih riba nastanjuju Dunav i njegove pritoke.

Od zanimljivosti izdvajamo još i Alasku kolibu – muzej ribarstva koji se nalazi na kopiji Velikog ratnog ostrva ostrvo evolucije i Praistorijsko ribarsko naselje, ali i učionicu na otvorenom sa drvenim stolovima i klupama natkrivenim krovom od trske.

Sa potpunom odgovornošću možemo reći da ovakvu ponudu nemaju ni mnogo popularnija beogradska izletišta. Jako brzo postaje vrlo popularno, pa vam Mali Dunav za posetu i jednodnevni izlet sa porodicom i prijateljima, preporučujemo od sveg srca. Više informacija, cenovnik usluga i kontakt informacije možete naći na sajtu Malog Dunava.

Mali Dunav se nalazi na nekoliko kilometara od centra Beograda i do njega se najlakše dolazi smederevskim putem gde se kod hotela Radmilovac skrene levo na put koji prolazi pored hotela. Na kraju ovog puta možete pronaći zgodno mesto za parking. Takođe do centra možete doći sa više autobusa koji kreću sa okretnice tramvaja na vrhu Ustaničke ulice i idu putem ka Smederevu, a možete sići na stajalištu hotel Radmilovac.

Šta posetiti u blizini…

Etno restoran Mirovica - prelepo dvorište i bašta

Etno restoran Mirovica

Etno restoran Mirovica je pravi primer kako se jedan san može pretvoriti u bajkovitu realnost i ponuditi ga posetiocima koji su u stalnoj potrazi za restoranom koji neguje tradiciju.

Praistorijski predmeti u Beogradu

Arheološko nalazište Vinča

Arheološki lokalitet Belo brdo u Vinči predstavlja ostatke neolitskog naselja sa kućama i zemunicama, praistorijskog čoveka.

Beogradski restorani - Radmilovac, Grocka

Hotel Radmilovac

Hotel Radmilovac poseduje prelepu baštu pod lipama ispod koji se nalaze ukusno opremljeni stolovi.