Obrenovačka čaršija

0
Oceni članak

Čaršija u Obrenovcu

Prilikom obilazaka gradova sa dugom istorijskom tradicijom u Evropi i svetu obično se obilaze stara jezgra grada, oko kojih su se formirali i dalje razvijali mesta. Tu se nalaze značajne ambijantalne celine, spomenici kulture, trgovačke ulice i šetališta. Slična situacija je u Beogradu i njegovim prigradskim opštinama gde se u ovim delovima grada nalaze i čuvene beogradske kafane i stare kuće u Beogradu. Pa tako, ako dođete u Obrenovac i imate dovoljno vremena da se posvetite obilasku centralnih delova Obrenovca najtoplije vam preporučujemo da obiđete i poznatu Obrenovačku čaršiju.

Kao i ostale čaršije po Beogradu, Srbiji i svetu, predstavlja zametak današnjeg naselja. Formirala se tokom XIX veka na tromeđi puteva ka Beogradu, Valjevu i Šapcu i na počletku je imala stambeno-poslovnu namenu gde su imali svoje dućane, radnje i radionice brojne zanatlije i trgovci. Tu su se nalazile i prve kafane u kojima su se sklapali poslovi i u arhitektonskom smislu ima uobičajeni prostor srpske palanke tog vremena. Obuhvata prostor oko ulice Miloša Obrenovića i to na parnoj strani od broja 2 do 216, a na neparnoj strani od broja 1 do broja 175, sa pripadajućim parcelama. Deo Obrenovačke ćaršije je i prostor Malog trga od Ulice Miloša Obrenovića do Ulice vojvode Mišića. Spokojna istorija Beograda se može videti na starim kućama i zgradama sa obe strane ulice koje vremenom nije puno menjao svoj izgled, a Česni dom porodice Mihajlović je jedan od najupečatljivijih objekata koji zajedno sa drugim lepim zgradama čaršije i dalje čine dušu grada.

Iako su tradicionalni zanati uglavnom izumrli, danas postoje brojne radionice, ali i manifestacije ma kojima se pokušava njihova revitalizacija. Ipak, kao što se i čaršija vremenom menjala, tako se i Obrenovac urbanizovao, pa pored starog dela se nalaze sada brojni restorani, savremeni kafići u kojima se možete osvežiti, a nedaleko od centra opštine i druga lepa izletišta u okolini Beograda.