Reka Tamnava

0

Kada su lepi i topli dani pred nama često se kao jedan od najčešćih način da se provede lepo vreme pominje obilazak izletišta u okolini Beograda, odmor na selu, pecanje ili neka druga aktivnost vezana za prirodu. Iako se boravak na čistom vazduhu može iskoristiti za obilazak spomenika kulture u okolini ili posetu nekom poznatom restoranu, često izlet ipak obuhvata samo neko lepo mesto u prirodi. Mnogi izletnici i ljubitelji pecanja vole da posećuju reke Beograda i oni nisu iznenađeni činjenicom da nisu Dunav i Sava jedine reke Beograda, već da postoje i mnoge druge na području Beograda, doduše daleko manje. Ukoliko vas interesuje lov, ribolov ili šetnja po prirodi, i često obilazite reke, rečice i potoke grada onda vam je sigurno poznata Tamnava.

Reka Tamnava je jedna od poznatijih reka zapadne Srbije, a oblast koja se nalazi u slivu ove reke se takođe naziva Tamnava. Ova oblast oko reke je bila naseljena još u praistorijsko doba, a u vreme Rimljana je kraj bio prilično naseljen, pa su poznate Rimske vile rustike iz III i IV veka ove ere čiji najveći broj nalazimo na teritoriji opštine Ub.

Reka se formira na planini Vlašiću od preko 20 izvora koji se nalaze po padinama ove planine koja se nalazi blizu Uba i Valjeva. Nastavlja dalje da teče ka Ubu i u ovom delu, kao i dalje ka Kolubari teče veoma sporo i meandrira. Dalji tok ide ka Obrenovcu gde se blizu mesta Draževac uliva u Kolubaru. Ukupna dužina toka Tamnave je malo manje od 80 kilometara. Tamnava je nekada bila prebogata ribom, dok je on u današnje vreme poprilično osiromašio, a i reka zna često da presuši tokom vrelih dana pred kraj leta i početkom jeseni. Pa ipak, ukoliko se odlučite da posetite ovu našu lepoticu treba reći da se na tamnavski virovima upotrebom varalica uglavnom može upecati klen i poneka štuka, dok u girnjem delu toka koji je van teritorija grada Beograda ribolovci kažu da ima mrene, babuške i krkuše. Klen se najčešće hvata na skakavca ili rovca. Ono što je sigurno je činjenica da ćete uživati pored ove lepe reke u miru, tišini i cvrkutu ptica, ali i u prelepim prirodnim predelima koji se pružaju oko nje.