Obrenovačka banja

0
1/5 - (1 vote)

Obrenovačka banja

Na teritoriji gradske opštine Obrenovac, nalaze se popularna izletišta oko Beograda, restorani, spomenici kulture, kao i reka Sava koja predstavlja ogroman izletnički i turistički potencijal. Sigurno nećete pogrešiti ukoliko se odlučite da neko vreme provedete u ovom upečatljivom mestu proučavajući njegovu istoriju, kulturu, uživajući u gastonomskim specijalitetima kraja i obilazeći lepote starog jezgra grada i čaršije sa prelepim primercima starih kuća i zgrada. U jednoj od njih je smeštena čuvena znamenitost Obrenovca.

Obrenovačka banja je locirana u samom centru preko puta gradskog parka i predstavlja veliki potencijal za zdravstveni turizam Beograda i razvoj ovog dela grada. Do lekovite vode, kao i u slučaju Selters Banje, došlo se slučajno, prilikom pokušaja tadašnjeg predsednika opštine da reši problem sa Obrenovca sa pijaćom vodom koji je postojao iako je Obrenovac mesto na tri reke. Iskopan je arteski bunar, dubine 174 metra, u centru davne 1898. godine, ali je na njihovo iznenađenje voda koja je počela da izbija zaudarala na pokvarena jaja, odnosno sumpor. Posle ispitivanja koja su sprovedena utvrđeno je da je u pitanju lekovita alkalno-sumporovita voda, bogata natrijumom i sumporom, a čuveni stručnjak za termomineralne vode i banje, doktor Marko Leko koji je sprovodio istraživanja je čak i uporedio obrenovačku vodu sa vodom iz čuvene banje Vajlbah u Nemačkoj koja se nalazi u okolini Visbadena (grad koji je jedan od najstarijih banja u Evropi sa  izvora lekovite vode). Rezultati su bili odlični, utvrdio da je hemijski sastav voda iz ove dve banje sličan, ali i utvrdio da voda iz Obrenovačke banje ima veći sadržaj sumpora od mnogih poznatih banja u Evropi. 1900. godine opština je napravila kade za kupanje, u zgradi koju je državi poklonio imućni trgovac Đuka Marković i izgrađeno je obrenovačko mineralno kupatilo. Zgrada banjskog kupatila izgrađena je u stilu novovaroške arhitekture tog doba. Pošto se kapacitet izvora smanjivao, iskopan je novi izvor, kupatilo je obnovljeno je 1928. godine, a podaci iz tog vremena govore da je imalo 25 porcelanskih kadi. Sličan posao je obavljen i 1958. godine od kada se sve do današnjih dana koristi vode iz novog izvora.

Iako je ovde banjski turizam bio u punom procvatu između dva svetska rata, kasnije je došlo do pada posete. Zbog nedovoljnih smeštajnih kapaciteta i medicinske službe, na kraju je izgubila status banjskog mesta i ostala samo gradsko kupatilo, što je potrebno imati u vidu. Lečenje se obavlja kupanjem u zagrejanoj vodi i ispijanjem vode. Ova lekovita voda se koristi za lečenje ginekoloških oboljanja, bolesti jetre i žučnih puteva i reume. Spada u grupu hipotermi pošto je njena temperatura skoro 22ºC. 2018. godine opština je završila radove na rekonstrukciji varoškog kupatila, tako da je obnovljen objekat dat na upotrebu građanima, a termini se rezervišu. Za više informacija pogledajte Internet stranicu Javnog komunalnog preduzeća Obrenovac koja je posvećena Javnom kupatilu.

Ukoliko poželite da posetu ovoj banji produžite u vikend, ili mini odmor, treba istaći da su cene smeštaja u Obrenovcu pristupačne, a u blizini se nalaze brojna mesta za odmor i relaksaciju. Posebno ćemo naglasiti da se u blizini nalaze atraktivna beogradska izletišta Zabran, Barička ada, reka Kolubara, manastir Grabovac, Etnoradionica i druga zanimljiva mesta.