Vinarija Plavinci

0

Postoji veliki broj ljubitelja prirode koji na svojim putovanjima po Beogradu i okolini, sem što obilazi popularna izletišta u blizini Beograda voli da vikend odmor provede obilazeći lokalne vinarije u Beogradu. Čitavo područje oko grada ima jedan lep put vina koji obuhvata mnogobrojne vinograde, restorane i lepe vinarije Beograda koje tek čekaju da budu otkrivene.

Dolazeći do Grocke čiji prelepi pejzaži dominiraju istočnim predelom grada, a reka Dunav mirno teče pored čuvenih voćnjaka i vinograda, ne može se sakriti oduševljenje ovakvim prizorom. U ovom krajoliku koji je oduvek bio idealan za vinski turizam možete napraviti jedan divan jednodnevni izlet koji će obuhvatiti posetu organskoj vinariji i vinogradu Plavinci.

Vinarija Plavinci je od samog osnivanja bila poznata u svetu vinogradarstva kao organska. Vinogradi se održavaju bez veštačkog đubriva, odnosno samo zelenišnim đubrivom a grožđe se gaji bez upotrebe pesticida i herbicida. U procesu proizvodnje vina se ne koriste enzimi, pojačivači ukusa ili boje, pa su krajnji proizvodi čista i savršena vina od izuzetno retkih sorti grožđa kao što su Regent i Panonia. Vinarija nema salu za degustiranje, pa se mogu probati, ako je vreme malo lošije  u kući koja može da primi desetak posetilaca ili na terasi, ako je lepo vreme, na koju može da stane oko 50 gostiju. Zbogo ograničenog prostora, moramo naglasiti da se poseta mora zakazati i da ne postoji mogućnost iznenadnog dolaska. Od vina ovde se mogu probati suvo belo vino Ćilibar, suvo crveno vino Indigo i suvo roze vino Ramonda.

Na terasi se mogu organizovati događaji, uz degustaciju vina i hrane, pošto postoji mesto za roštilj i kotlić, praćeni prijatnom muzikom. Vinograd se nalazi na nadmorskoj visini od oko 170 metara i udaljen je oko 1 kilometar od Dunava pe se rečima ne može opisati pogled.  Više o vinogradima, vinima, adresi i kontakt podacima možete videti na sajtu vinarije, najave događaja na Facebook i Twitter stranici, a možete pogledati i YouTube kanalu vinarije Plavinci. Zaista divno mesto koje toplo preporučujemo za posetu.