Vinarija Plavinci

0
5/5 - (6 votes)

Organska vinarija Plavinci

Postoji veliki broj ljubitelja prirode koji na svojim putovanjima, sem što obilazi popularna izletišta u blizini Beograda, voli da vikend odmor provede obilazeći lokalne vinarije u Beogradu. Čitavo područje oko grada ima jedan lep put vina koji obuhvata mnogobrojne vinograde, restorane i lepe vinarije Beograda. One tek čekaju da budu otkrivene. Dolazeći do Grocke čiji prelepi pejzaži dominiraju istočnim predelom grada. Ovim predelima reka Dunav mirno teče pored čuvenih voćnjaka i vinograda, ne može se sakriti oduševljenje ovakvim prizorom.

Ovaj krajolik je oduvek bio idealan za vinski turizam. gde možete napraviti jedan divan jednodnevni izlet. On bi obuhvatio posetu organskoj vinariji i vinogradu Plavinci. Vinarija Plavinci je od samog osnivanja bila poznata u svetu vinogradarstva kao organska. Vinogradi se održavaju bez veštačkog đubriva, odnosno samo zelenišnim đubrivom, a grožđe se gaji bez upotrebe pesticida i herbicida. U procesu proizvodnje vina se ne koriste enzimi, pojačivači ukusa ili boje. Zbog svega nabrojanog, krajnji proizvodi su čista i savršena vina od izuzetno retkih sorti grožđa kao što su Regent i Panonia.

Vinarija nema salu za degustiranje, pa se mogu probati u kući, ako je vreme malo lošije.  U ovim uslovima vinarija može da primi desetak posetilaca. Ako je lepo vreme, degustacija je moguća na terasi, na koju može da stane oko 50 gostiju. Zbogo ograničenog prostora, moramo naglasiti da se poseta mora zakazati i da ne postoji mogućnost iznenadnog dolaska. Od vina ovde se mogu probati suvo belo vino Ćilibar, suvo crveno vino Indigo i suvo roze vino Ramonda.

Na terasi se mogu organizovati događaji, uz degustaciju vina i hrane, pošto postoji mesto za roštilj i kotlić, praćeni prijatnom muzikom. Vinograd se nalazi na nadmorskoj visini od oko 170 metara i udaljen je oko 1 kilometar od Dunava, pa se rečima ne može opisati pogled.  Takođe, svake subote tokom leta, u vinariji Plavinci se organizuje degustacije organskih vina. Ručak je uključen, a detalje aranžmana možete pogledati ovde. U pitanju je divno mesto koje toplo preporučujemo za posetu.

Više o vinariji, vinogradu, vinima, adresi i kontakt podacima možete videti na sajtu vinarije, najave događaja na Facebook, Instargram i Twitter stranici, a možete pogledati i YouTube kanalu vinarije Plavinci. 

Šta posetiti u blizini…

Reka Dunav u svojoj punoj lepoti.

Dunav

Na Dunavu, na teritoriji opštine Grocka, se može uživati u čarobnim predelima koje nam je priroda podarila. Ovde su interesantni Gročanska ada, kej u Grockoj,  ali i splav restorani na keju gde se možete opustiti i uživati.

Kasnorimska grobnica u Brestoviku

Kasnorimska grobnica u Brestoviku

Rimska grobnica iz III veka je slučajno pronađena. Istraživanja su potvrdila da je prvi primerak grobnice iz antičkog doba pronađen u Beogradu. Proglašena je za spomenik kulture od velikog značaja.

Mali prirodni raj u blizini Beograda.

Mali Dunav

Početna ideja je bila da ovde reka Dunav ima svoju mini kopiju, dužine 1,2 kilometara. Ona bi predstavljala tok reke od svog izvor u Švarcvaldu u Nemačkoj do Đerdapa. Uz mali Dunav bi se posetioci šetajli i uživali u obilju prirode.