Crkva Svetog Duha – Zaklopača

0
Oceni članak

Crkva Svetog Duha – Zaklopača

Upoznavanje i obilazak grada počinje da bude vrlo popularna aktivnost koju mnogi počinju da praktikuju, pogovotovu po lepom vremenu od proleća do kasne jeseni. Kada se vidi kakve sve lepote Beograd poseduje onda se dolazi do zaključka da se mogu praviti vrlo zanimljive lokalne ture koje mogu uključivati prirodne lepote, ugostiteljstvo i kulturna dobra. Ukoliko se odlučite da malo detaljnije istražite opštinu Grocka, a interesuju vas crkve i manastiri u Beogradu onda biste mogli da u sklopu jedne zanimljive ture posetitite jednu lepu crkvu u Zaklopači.

U pitanju je crkva Svetog Duha koja izgrađena još davne 1885. godine na mestu stare crkve koja je podignuta oko 1830. godine. Dolaskom na posed crkve, videćete odmah negovan travnjak i cveće, ali i dosta drveća oko crkve koja se svojom bledožutom bojom i upadljivim detaljima i krovnim pokrivačem crvenijih nijansi savršeno uklapaju u zelenilo, iza kojih plava boja neba daje potreban kolorit. Zidana je kamenom i malterom, a priprata iznad koje se uzdiže zvonik su dograđeni 1952. godine. Jak utisak ostavlja kada počnu da zvone zvona koja odzvanjaju okolinom. Ikonostas iz XIX veka, kao i inventar nisu sačuvani, a ikonostas koji ćete videti kada uđete u crkvu, zajedno sa pripadajućim ikonama, je novijeg datuma. U porti crkve se nalazi i Spomenik ratnicima koji su svoj život dali u Prvom svetskom ratu, a interesantno je da je ovaj spomenik od kamena napravljen u obliku piramide.

Posetom ove crkve u Beogradu možete videti kakvi sve lepih graditeljskih objekata ima širom grada. Treba napomenuti da zajedno sa drugim gročanskim crkvama, kao što su crkve u Vinči, Grockoj, Ritopeku, Vrčinu i Umčarima, spada u dobra koja uživaju status prethodne zaštite.