Splav restoran Alaska priča

0
4.5/5 - (52 votes)

Splav restoran Alaska priča

Jedan od lepših načina da provedete prijatan dan ili vikend u Beogradu je obilazak lepih i popularnih izletišta. U okolini Beograda ih ima sasvim dovoljno kako biste uživali u lepotama prirode. Kada se odlučite da posetite Grocku i prvo št ćete primetiti su prelepi krajevi koji imaju neverovatan pogled na Dunav. Ovde ćete imati da vidite i mnogo više od toga. Grocka je poznata po velikom broju kulturno-istorijskih spomenika i odličnih ugostiteljskih objekata.

Ukoliko se skoncentrišete na oblast oko centra onda je Gročanska čaršija mesto odakle možete da krenete u obilazak. Odavde se možete upoznati sa okolinom, gde postoje poznate stare kuće i kulturni centar. Odatle možete otići do manastira u Begaljici ili se uputiti ka reci, pošto blizu protiče reka Dunav. Ako se odlučite za reku, ovde se možete prošetati po keju. Primetićete da splavovi u Beogradu nisu ograničeni samo na prostor uz Savu i Dunav oko centralnih gradskih opština.

Kada se pominju brod restorani na Dunavskom keju u Grockoj ovde se nalazi vrlo popularan splav restoran Alaska priča. Primetićete odmah sa obale veliki broj saksija sa raznobojnim cvećem koje vas vode na splav. Na donjem nivou postoji nekoliko stolova na otvorenom i sala restorana za hladnije dane. A na spratu se nalazi prostrana terasa, delimično natkrivena sa koje se pruža fenomenalan pogled na Dunav i obližnje gročanske ade. Ovo je pravo mesto ako vam je i želja da probate riblje specijalete. Možete početi sa ribljom čorbom, a onda izabrati neku od rečne ribe koje se ovde spremaju na zaista izvrstan način. Tu su šaran, som, smuđ, kečiga, pastrma ili deverika, a od morskih specijalitete lignje.

Možete naravno naručiti hladna i topla predjela, kao i salate. Ukoliko ste ipak više raspoloženi za jela sa roštilja ili specijalitete kuće onda možete naručiti ćevape, vešalice, pileći file, kobasice, mućkalicu, Karađorđevu ili Bečku šniclu. Sve ovo možete zaliti velikim izborom dobrih vina, rakija i kvalitetnih piva, ali i bezalkoholnim napicima poput kafe, nes kafe, espresa ili sokova. Od dezerata obično ima palačinki i baklava, tako da se možete na kraju zasladiti i uživati u lepotama Dunava i Grocke. Treba napomenuti da se često organizuju žive svirke, pa se gosti odlično zabave i provedu na ovom fenomenalnom splavu.

Za više informacija i fotografija možete posetiti Facebook stranicu splav restorana Alaska priča, gde možete pratiti novosti i objave.

Šta posetiti u blizini…

Reka Dunav u svojoj punoj lepoti.

Dunav

Na Dunavu, na teritoriji opštine Grocka, se može uživati u čarobnim predelima koje nam je priroda podarila. Ovde su interesantni Gročanska ada, kej u Grockoj,  ali i splav restorani na keju gde se možete opustiti i uživati.

Rančićeva kuća - stare kuće u Beogradu su prelepi primeri građevinarstva

Rančićeva kuća

Kuću je početkom XIX veka, izgradila porodica Rančić, kao dvodelnu nisku kosovsku prizemljušu. U prelepom dvorištu se nlazi nekoliko drvenih stolova i klupa, uredno pokošen travnjak i prelep rekonstruisani stari bunar.

Kasnorimska grobnica u Brestoviku

Kasnorimska grobnica u Brestoviku

Istraživanja su pak potvrdila da je to prvi primerak grobnice iz antičkog doba pronađen u Beogradu i proglašena je za spomenik kulture od velikog značaja.