Crkva Sv. apostola Petra i Pavla

0
Oceni članak

Ukoliko lepe dane tokom godine često koristite da obilazite beogradska izletišta, dešava se da poželite da vidite i druga interesantna mesta koja se nalaze u blizini. Grad je prepun zanimljivih mesta na kojima se možete osvežiti, naučiti nešto novo, ali i naći svoj mir, tako da će svako pronaći za sebe mesta koja mu najviše prijaju. Brojni su restorani, kafići i drugi ugostiteljski objekti gde možete svratiti da popijete kafu ili ručate, a tu su i kulturno-istorijski spomenici u čijim obilascima mnogi nalaze sebe. Tu su stare kuće i zgrade, crkve i manastiri u Beogradu i mnogi drugi objekti od kojih mnogi imaju veliki značaj i proglašeni su za kulturna dobra. Ukoliko vas interesuju ovakve ture u kojima možete razgledati lepe i značajne crkve u Beogradu, a nalazite se na području oko Avale i Trešnje, možete svratit do crkve u Vrčinu.

Crkva Sv. apostola Petra i Pavla je podignuta početkom XIX veka, oko 1830. godine, za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Zidana je od kamena, a ispuna bila od vrućeg maltera. Crkva je naknadno ukrašavana, naročito tokom 1896. godine, kada su dodati hor i priprata (deo gde se pale sveće), a urađen je i lep ikonostas. Zvonik koji se ističe je dograđen 1995. godine, a freskopisanje crkve u vizantijskom stilu je urađeno u periodu od 1997. godine do 1998. godine. Crkva poseduje i 10 liturgijskih knjiga koje potiču iz XVIII veka. Zbog svih vrednosti, zajedno sa grupom gročanskih crkava u koje spadaju crkve u Grockoj, Ritopeku, Zaklopači, Vinči i Umčarima, spadaju u dobra koja uživaju status prethodne zaštite kao graduteljski objekti.

U okolini su guste šume Beograda, a u blizini planina Avala, što ceo predeo u kome se crkva nalazi čini predivnim, pa svakako preporučujemo obilazak crkve i čitave okoline.