Lovište Gavranski potok

0
5/5 - (3 votes)

Kada se pomene odmor u prirodi i šetnja, uglavnom se pomisli na interesantna i uređena izletišta u okolini Beograda. Međutim dosta naših sugrađana kojima je hobi lov na divljač, mir i tišinu lovišta, gde se vidi puna moć i bogatstvo koje priroda Beograda nudi, ne mogu zameniti ni najlepša letovališta. Odmor uz dosta sporta i rekreacije po otvorenom, na čistom vazduhu dok se izoštravaju sva čula i uživa sa prijateljima zaista jeste, moramo priznati, kvalitetno provedeno vreme.

Lovište „Gavranski potok“ je u nadležnosti Lovačkog Saveza Srbije, a lovne površine se prostiru na preko 28.000 hektara i najveće je lovište u Beogradu. Od ove površine oko 2.500 hektara je pod šumom, a oko 1.400 hektara livada i pašnjaka sa izuzetno privlačnim i pristupačnim terenima za lov krupne divljači. Lovištem gazduje lovačko udruženje „Dunav“, čije je sedište u Grockoj. Stanište u lovištu ima oko 40 vrsta divljih životinja.  Tu su orlovi belorepani, kune zlatice, divlje svinje, lisice, patke njorke, divlja guska, soko, šakal, jastreb. Ima i  veverica, jazavaca, divljih mačaka. U lovištu se gaje srne, fazani, zečevi i jarebice, a na većem broju mesta je raspoređeno preko 80 hranilišta i pojilišta za divljač. Ima više od 20 čeka, stabilnih i na drveću. Priroda, vreme povedeno na otvorenom i uživanje u lepim pejzažima ovog dela Beograda predstavlja najveće uživanje za sve koji se odluče da na ovaj način provedu dan.

Kada se posmatra turistička ponuda ovog kraja, treba pomenuti da je ovo poznati voćarsko-vinogradarski kraj gde se nalaze lepe vinarije u Beogradu, a tu Gročanska čaršija, stare kuće Grocke, brojni kulturno-istorijski spomenici, manastiri i crkve.