Crkva Sv. apostola Petra i Pavla – Vinča

0
Oceni članak

Lep sunčan dan bez obaveza često ljude navede da odu malo u prirodu i posete neka popularna izletišta u okolini Beograda kako bi se malo odmorili, relaksirali i proveli interesantan dan, kratak odmor ili lep vikend u Beogradu. Ponekad leškarenje ili šetnja u prirodi nisu dovoljne kako bi dan bio dinamičan i ispunjen pa se često traže zanimljivi kafići i restorani ili kulturno-istorijski spomenici, crkve i manastiri u Beogradu. Ako je ovo slučaj, a obilazite opštinu Grocka i njena lepa mesta, možete obići arheološko nalazište Vinča sa lepim restoranom u blizini, a u povratku na platou sa desne strane kada se ide ka Smedervskom putu, crkve u Beogradu imaju jedan prelep pravoslavni sakralni objekat u koji možete svratiti.

U pitanju je Crkva Svetog apostola Petra i Pavla se nalazi na adresi Profesora Vasića broj 111. Crkva  ima prelepo dvorište u kome mnogi meštani rado provode svoje vreme. Hram svetih apostola Petra i Pavla je izgrađen 1857. godine, a gradnja je bilo moguića pošto su pravoslavni vernici davali priloge i donacije kako bi se crkva završila. Pri ulasku u crkveno dvorište videćete da se na crkvi ističe visoki zvonik koji kada se oglasi izaziva prijatna osećanja kod svih koji se zateknu u blizini. Crkva spada u grupu graditeljskih objekata kao dobra koja uživaju status prethodne zaštite.

Ukoliko vam se obilazak ovog zaista prepog objekta svidi, trebalo bi da znate da u istu kategoriju spadaju i druge gročanske crkve. U ovu grupu spadaju crkve u Grockoj, Ritopeku, Zaklopači, Vrčinu i Umčarima, pa možete iskorititi ovu ili neku drugu priliku da obiđete i ove graditeljske objekte.