Lazarevac

0
5/5 - (4 votes)

Lazarevac

Lazarevac leži u živopisnom delu šumadijske Kolubare na prelazu iz gornje u donju Kolubaru, u neposrednoj blizini reke Kolubare. Postoji raznovrsan biljni i životinjski svet i ambijent skoro netaknute pririode koji je upotpunjen velikim bogatstvom vodama. Bogato istorijsko nasleđe, veliki broj kulturno-istorijskih znamenitosti, starih kuća, spomenika i crkava brvnara doprinose da Lazarevac postane interesantno mesto na kome se mogu organizovati  jednodnevni izleti sa porodicom ili prijateljima. Isto tako, postoje predeli koji opisuju industrijalizaciju ovog područja, kao i savremena dela koja pokazuju moderan Lazarevac.

Lazarevac je izuzetno bogat šumama, brdovitim terenima i brojnim vodotocima, jezerima i potocima. Ove prirodne karakteristike pružaju dobre uslove za lov i ribolov. Dalje uređenje reke Kolubare, Peštana i okolnih rečica i jezera će doprineti razvoju ribolova i kupališnog turizma. Na teritoriji opštine Lazarevac postoje manja jezera i bare u velikom broju. Ona su nastala od starih korita Kolubare i njenih pritoka ili čovekovom aktivnošću. U ovoj oblasti ima i dosta izvora i mineralnih voda. U okolini grada se nalazi veliki broj terena za šetnju i rekreaciju, kao i uređenih staza, a naselja i sela oko opštine imaju pogodne uslove koji će razvijati turizam na selu i etno turizam, a samim tim Lazarevac će postati odlična destinacija za vikend odmor.

Cele godine se u Lazarevcu organizuju interesantne i autentične sportske kulturne i druge manifestacije kao što su: Festival srpskih vina, Novogodišnje sokače, Kulturno let, Dani Kolubarske bitke, Festival humora za decu, Moba za nezaborav,Gas do daske itd.

Poznate su i lazarevačke vinarije, nadaleko čuveno etno selo Babina reka, a da biste detaljnije upoznali  pročitajte zanimljive priče o kosturu sa Vida, sekvojama, lokalnom travaru, Vrače brdu, gde je poginuo Dimitrije Tucović, američkom avionu, Radomiru Belaćeviću i njegovom filmu “Dečak iz Junkovca“. Ukoliko vam se bilo šta svidi, Lazarevac se nalazi na 55 kilometara jugozapadno od Beograda, a povoljan geografski položaj obezbedio je da opština ima dobru saobraćajnu komunikaciju Ibarskom magistralom sa centralnom Srbijom i Beogradom, tako da su izleti jednostavni za organizovanje. Smeštaj i gastronomska ponuda su odlični, izletišta brojna, udaljenost od centra Beograda skoro idealna za mini odmor, a mi iz turističke ponude Lazarevca izdvajamo i preporučujemo: