Crkva brvnara u Baroševcu

0
5/5 - (2 votes)

Crkva brvnara u Baroševcu

Kada pravimo interesantan odmor u Beogradu i obilazimo izletišta po Srbiji, poseta obično podrazumeva lepote prirode i kulturno-istorijske znamenitosti. Spomenici kulture i objekti narodnog graditeljstva koji se razgledaju često obuhvataju crkve i manastire, i to uglavnom, građevine iz srednjeg veka. Vrlo često se u turističkim katalozima predlažu i ostali sakralni objekti, dok se često tek na kraju setimo skromnih drvenih objekata koji bi trebali da budu jedan od dragulja turističke ponude grada. Crkve brvnare su verski objekti koje je često podizao sam narod, tokom samo jedne noći, a oslikavali umetnici čija su imena vremenom izbledela. Iako su često paljene, danas se mnoge od njih obnavljaju na temeljima starih kako bi sadašnje generacije mogle da saznaju više o tim teškim vremenima za naš narod i crkvu.

Crkva brvnara u mestu Baroševac, kod Lazarevca, gde ima dosta šume, a u blizini protiče reka Kolubara je jedan divan objekat koji pokazuje da je istorija Beograda bila surova. Turci su dozvoljavali da se nove crkve zidaju, ali samo ako se završe tokom jedne noći. Tako je naš narod često izrađivao drvene elemente koje je onda velikom brzinom sklapao. Velika verovatnoća je da su uz ove velike napore morali i da dodatno potplaćuju Turke kako bi im ostavljali svetinje nedirnute. Originalna crkva je sagrađena je 1805. godine, a obnovljena je u protekloj deceniji. Oko nje se često organizuju okupljanja meštana na značajne datume kao što je seoska slava Ivanjdan ili slava rudara Kolubare od kojih mnogi žive u Baroševcu.

Bilo bi lepo da se oko ove lepe crkve dodaju dodatni sadržaji koji bi privukli posetioce i pokušali da objedine turističku ponudu ovog lepog kraja.