Jezero Mirosaljci

0
5/5 - (8 votes)

Da je Beograd pun pomalo tajnovitih i skrivenih lokacija, a koja zrače lepotom, odišu mirom i tišinom, svedoči i divno jezero koje se nalazi na teritoriji opštine Lazarevac. Jezero Mirosaljci je dobilo ime po mestu u kome se nalazi, a koje je pozicionirano nekih 10-ak kilometara severo-istočno od centra Lazarevca. U pitanju je akumulacija dužine od oko 800 metara i širine između 100 i 200 metara u zavisnosti od pozicije. Jezeru se prilazi neasfaltiranim putem koji se pruža severnom obalom jezera dok je  jugozapadnom stranom okružen gustom listopadnom šumom i niskim raznobojnim rastinjem.

U jezeru je nekada bilo dosta kvalitetne ribe poput šarana, štuk, soma, deverike i bodorke, ali doživljava sudbinu kakvu su imala mnoge vode i jezera u Beogradu,  odnosno prirodne nepogode i nebriga su dosta iscrpele riblji fond. U svakom slučaju, mesto je i dalje prelepo, sa dosta mesta koja su uređena za ribolov, ali se dosta lepih mesta nalaze i u prirodi, odnosno u gornjem delu gde ima dosta šumovitog područja. Neophodno je naglasiti da se ne peca oko mesta gde se nalazi dalekovod zbog velike opasnosti koju ovo sa sobom nosi!

Ispod članka se nalazi mapa koja pokazuje tačnu lokaciju jezera ukoliko krenete sopstvenim prevozom. Ukoliko se odlučite da ga posetite gradskim prevozom, možete koristiti liniju 588 koja iz Beograda kreće sa stajališta Beogradska Autobuska Stanica, ali bi trebalo proveriti red vožnje pošto ima jako malo dnevnih polazaka. Autobuske linije 130 i 130A iz Lazarevca imaju daleko više dnevnih polazaka. U svakom slučaju, ovde se može doći kako bi se malo sklonili od urbanih delova grada i kako bi oči napojili divnim predelima, ali kako bi mogli i da čujemo možda i  pomalo zaboravljene prijatne tonove prirode i sela.