Jezero Očaga

0
4.8/5 - (5 votes)

Jezero Očaga

Tek kada budete došli na ovo jezero moći ćete da vidite svu lepotu ovog mesta koje je odličan izbor za lep odmor za vikend. Sem prirode koja je u ovom kraju prelepa tokom cele godine, opština se dosta potrudila da Lazarevac i jezero Očaga privuku posetioce.

Oko celog jezera nalazi se staza za šetnju, a u delu koji se nalazi na suncu tokom toplih dana nalazi se šljunkovita plaža. Zelene površine uvek su besprekorno uređene, a oko velikih hrastova koji prave hlad uvek je prijatno. Zasađeno je i mnogo raznobojnog cveća koje ulepšavaju ambijent. Ceo kompleks je osvetljen što kompleksno okruženje stavlja u red najlepših izletišta u blizini Beograda. Oko jezera nalaze se klupe, ali predah možete napraviti i u restoranu koji ima raznovrsnu uslugu. Dodatni plus je bašta restorana na samom jezeru. Jezero krasi i veštački gejzir za čiju su izradu zbog promenljivog nivoa vode primenjena atipična rešenja.

Pored plivanja na jezeru možete skakati u vodu sa dve olimpijske skakaonice koja imaju tri nivoa. Možete se zabaviti na šarenom toboganu, igrati vaterpolo ili košarku u vodi. Ako ipak želite da ostanete na suvom organizovani su prostori za odbojku na pesku i mali fudbal na travi. Za mališane na travi postoji i igralište napravljeno od prirodnih materijala. Pored sportskih terena na travi se nalazi plato za kulturne manifestacije gde se uvek nešto dešava.

Pecanje nije moguće jer su sve ribe prebačena u jezero stara Očaga koje se nalazi sa druge strane ograde. Tamo se mogu pecati šarani i amuri, jedino što vam ovde potrebna dozvola za pecanje i ovde važi pravilo „uhvati i pusti“.

Ako planirate odmor u prirodi, na jezeru ili izlet, ovo mesto je izuzetno prijatno pogotovu u letnjim danima. Tada postaje prava oaza za rashlađivanje. Najveća posećenost je lokalnim stanovništvom, ali obzirom na svoju neobičnu lepotu ovo će se brzo promeniti. Svojom ponudom bi moglo da obogati turizam Beograda i turizam u Srbiji i privuče turiste iz cele Srbije i regiona.

Jezero Očaga nalazi se na teritoriji opštine Lazarevac, i jedno je od najatraktivnijih jezera u blizini Beograda. Nalazi se sa desne strane Ibarske magistrale, odmah kod skretanja za centar Lazarevca, kada se iz Beograda ide ka centralnoj Srbiji. Ispred jezera postoji prostran parking za sve posetioce. Do jezera se može doći i autobusom broj 581 iz centra grada. To je veštačko jezero, dubine oko 6 metara, koje ima izvorsku vodu koja se svakodnevno filtrira.

U blizini je Lazarevac u kome možete obići lokalne znamenitosti i ostala interesantna izletišta Beograda. Tu su Moderna galerija i Crkvu Sv. Dimitrija sa spomen kosturnicom. Poznate su i karakteristične crkve brvnare ili Vrače brdo na kome je poginuo Dimitrije Tucović. Možete predahnuti na više mesta pošto su u blizini brojni restorani, čuvene vinarije ovog kraja, kafane, kafići i etno domaćinstva. Takođe, turizam na selu je ovde odlično razvijen što je dodatni oslonac za dalji razvoj turizma po obodu Beograda.

Šta posetiti u blizini …

Etno selo Babina reka

Babina reka je smeštena u bajkovitom okruženju, gde je ovaj raskošan kompleks skriven okolnim brdima, šumom u kojima se nalaze brojni izvori, teku potoci i rečice i samim tim savršeno za čaroban odmor.

Restoran "izvor sjajnih ukusa"

Restoran „Izvor sjajnih ukusa“ koji se nalazi u mesto Šopić. Odmah po dolasku ćete primetiti da je u pitanju prava mala oaza u očaravajućem okruženju. Zelenilo, uredno negovane staze i travnate površine, kao i raznobojno cveće koje okružuju jedno malo jezerce.

Crkva brvnara Brajkovac

Crkva brvnara u Brajkovcu

Crkva brvnara je sagrađena 1804. ili 1805. godine i tokom vekova je do danas sačuvala originalni izgled. Obnavljana je u više navrata, a najznačajniji periodi su bili 1820. godina kada je pod vlašću Miloša Obrenovića obnovljena i 1848. godina kada je dobila ikonostas.