Jezero Očage

0

Tek kada budete došli na ovo jezero moći ćete da vidite svu lepotu ovog mesta koje je odličan izbor za lep odmor za vikend. Sem prirode koja je u ovom kraju prelepa tokom cele godine, opština se dosta potrudila da Lazarevac i jezero Očaga privuku i dosta turista. Ispred jezera postoji prostran parking za sve posetioce. Oko celog jezera nalazi se staza za šetnju, a u delu koji se nalazi na suncu tokom toplih dana nalazi se šljunkovita plaža. Zelene površine uvek su besprekorno uređene, a oko velikih hrastova koji prave hlad zasađeno je raznobojno cveće koje ulepšavaju ambijent. Ceo kompleks je osvetljen što kompleksno okruženje stavlja u red najlepših izletišta u blizini Beograda. Oko jezera nalaze se klupe sa stolovima, ali predah možete napraviti i u restoranu  koji nude raznovrsnu uslugu sa baštom na samom jezeru. Jezero krasi i veštački gejzir za čiju su izradu zbog promenljivog nivoa vode primenjena atipična rešenja.

Pored plivanja na jezeru možete skakati u vodu sa dve olimpijske skakaonice koja imaju tri nivoa, možete se zabaviti na šarenom toboganu, igrati vaterpolo ili košarku u vodi. Ako ipak želite da ostanete na suvom organizovani su prostori za odbojku na pesku i mali fudbal na travi. Za mališane na travi postoji i igralište napravljeno od prirodnih materijala. Pored sportskih terena na travi se nalazi plato za kulturne manifestacije gde se uvek nešto dešava.

Pecanje nije moguće jer su sve ribe prebačena u jezero stara Očaga koje se nalazi sa druge strane ograde. Tamo se mogu pecati šarani i amuri, jedino što vam ovde potrebna dozvola za pecanje i ovde važi pravilo „uhvati i pusti“.

Ako planirate odmor u prirodi, na jezeru ili izlet, ovo mesto je izuzetno prijatno pogotovu u letnjim danima kada postaje prava oaza za rashlađivanje. Najveća posećenost je lokalnim stanovništvom, ali obzirom na svoju neobičnu lepotu i iznenađujući prizor svojom ponudom bi moglo da obogati turizam Beograda i turizam u Srbiji i privuče turiste iz cele Srbije i regiona.

Jezero Očaga nalazi se na teritoriji opštine Lazarevac, i jedno je od najatraktivnijih jezera u blizini Beograda. Nalazi se sa desne strane Ibarske magistrale, odmah kod skretanja za centar Lazarevca, kada se iz Beograda ide ka centralnoj Srbiji, a do jezera se može doći i autobusom broj 581 iz centra grada. To je veštačko jezero, dubine oko 6 metara, koje ima izvorsku vodu koja se svakodnevno filtrira.

U blizini je Lazarevac u kome možete obići lokalne znamenitosti, ostala interesantna izletišta Beograda, spomenike, Modernu galeriju, Crkvu Sv. Dimitrija sa spomen kosturnicom, karakteristične crkve brvnare, Vrače brdo na kome je poginuo Dimitrije Tucović, ali i predahnuti na više mesta pošto su u blizini brojni restorani, čuvene vinarije ovog kraja, kafane, kafići i etno domaćinstva. Takođe, turizam na selu je ovde odlično razvijen što je dodatni oslonac za dalji razvoj turizma po obodu Beograda.