Čarobni vrt

0
Oceni članak

Čarobni vrt

Lazarevac i sela u njegovoj okolini gde reka Kolubara vijuga, poseduju idealne lokacije za jednodnevni izlet, a postoje i odlični uslovi za etno turizam u Beogradu i njegov dalj razvoj. Ukoliko idete Ibarskom magistralom, sa leve strane kada se ide iz Beograda, nalazi se skretanje za selo Leskovac. Mapa koja pokazuje lokaciju dvorište je orijentaciona pošto smo za pronalaženje vrt tražili uputstva za pravac. U ovom selu, koje se nalazi na teritoriji opštine Lazarevac, nalazi se dvorište naivnog umetnika Bogosava Živkovića. Dvorište predstavlja prostor na kome je stalna postavka jedne neobične beogradske izložbe na otvorenom.

Sam vrt predstavlja veliku turističku atrakciju ovog podneblja, obzirom da je vrt i izložbu posetilo i dalje posećuje veliki broj domaćih i stranih umetnika i poznatih ličnosti. Poseta bivšeg američkog predsednika Džimija Kartera uvek se rado ističe. Umetnička dela ovog skulptora pokazuju da se kultura Beograda može uspešno razvijati i u seoskom ambijentu, poprilično udaljenom od centra grada.

Po rečima samog umetnika, na početku ove interesantne priče, dvorište je počeo da preuređuje u vrt posle sna u kome mu je zmija rekla da bi trebalo da počne da se bavi ovakom vrstom umetnosti. Od tog jutra, dvorište je počelo svakodnevno da se menja i dobija drugačiji izgled, ređale su se figure i umetnički predmeti. Stabla koja je oblikovao, likovima samo njemu poznatim, imaju izgled sličan indijanskim totemima. Umetnik je oslikao i uredio i okolne zidove, stubove, bunar i ostale predmete i građevine na imanju i napravio odličnu kombinaciju drveta, kamena i vode. Na kraju je od dvorišta napravio pravo umetničko delo koje je sad dostupno svim ljubiteljima umetnosti i posetiocima koji žele da vide nešto novo i koje dodatno doprinosi tome da se kultura u Beogradu značajno približi građanima i postane pristupačnija. Ukoliko vam eksponati koje ćete imati prilike da vidite nisu dovoljni, a želite da ovaj lep vikend u Beogradu produžite, možete i posetiti Kamengrad, park u centru Lazarevca, koji je po izgrađen po ideji ovog umetnika, a napomenuli bismo da najveću zbirku dela Bogosava Živkovića poseduje MNU u Jagodini.