Crkva brvnara u Brajkovcu

0
5/5 - (6 votes)

Crkva brvnara u Brajkovcu

Kada se zaželite prave avanture koja će obuhvatiti jednodnevni izlet u okolini Beograda, ali i odmor u prirodi na samoj granici grada sa ostakom Srbije odlučite se za posetu Lazarevcu i njegovim lepotama. Na ovim prostorima se često pisala istorija Beograda, prošlost je bila vrlo uzbudljiva, priroda prelepa, pa je mesta za obilazak napretek. Imajući ovo u vidu, istakli bi da crkve brvnare predstavljaju spomenike narodnog graditeljstva koji su se često gradili u nepristupačnim krajevima Srbije kako ne bi bio uništeni od strane neprijateljskih snaga koje su često okupirale našu državu tokom istorije i rušile i spaljivale sva mesta oko koga se naš narod okupljao.

Crkva brvnara koju vam od srca preporučujemo za obiliazak u ovom divnom kraju se nalazi u mestu Brajkovac, o kome možete naći dosta zanimljivosti ovde, a koje je udaljeno nekih 10-ak kilometara od centra Lazarevca. Kada vidite skoro netaknutu prirodu prepunu pašnjaka i livada po brdovitom kraju koje prekrivaju listopadne šume, pomislićete da definitivno niste više u Beogradu, ali teritorijalno mesto pripada opštini Lazarevac koja je jedna od sedam beogradskih prigradskih opština. Pošto i sami budete imali problem da je pronađete, shvatićete da su naši stari u okolnostima gde je okupator često palio svetinje našao idealan položaj za svoju svetinju. Iako je prvobitan položaj crkve bio izvan sela, vlast je crkvu premestila na ovaj ravan prostor koji pruža posetiocima potpuni mir pošto se nalazi van svih glavnih puteva i gde stoji ponosno i podseća na sudbinu svog naroda.

Crkva brvnara je sagrađena 1804. ili 1805. godine i tokom vekova je do danas sačuvala originalni izgled. Obnavljana je u više navrata, a najznačajniji periodi su bili 1820. godina kada je pod vlašću Miloša Obrenovića obnovljena i 1848. godina kada je dobila ikonostas. Kao i druge crkve brvnare, bogata je starim ikonama i crkvenim knjigama. Crkva brvnara u Brajkovcu  ima veliku portu koju krasi velik hrast. Sa leve strane crkve se nalazi zvonikom, a u ograđenom prostoru oko crkve brvnare se nalazi i kuća koja liči na kolibu u kojoj je nekada živeo sveštenik. Odmah pored crkve nalazi se kamen ploča sa natpisom „Zde počivaet rab božij jerej Ranko Dmitrović, 1820.“ To je grob čuvenog popa Ranka, jednog od najistaknutih organizatora Drugog srpskog ustanka. Ceo ovaj kraj je bogat izvorima čiste vode, a malo dalje u dvorištu crkve  se nalazi bunar, čiji je temelj sazidan od kamena, a natkriven drvenom konstrukcijom koji podseća na bogatstvo ovog kraja i bunarima sa vodom. U senkama ogromnog drveća se nalazi i par klupa na kojima možete opustiti u miru i tišini dok se iz obližnjih lugova čuje cvrkut ptica.

Imajući u vidu sve navedeno dug put koji se potrebno prevaliti, da bi se došlo do ovog dragulja Beograda i Srbije, se zaista isplati.