Podrum Milojević

0

Kada planirate lep odmor za dvoje, porodicu ili vikend sa prijateljima pokušajte da saznate više o Kolubarskom kraju i svim atraktivnim mestima ovog područja. Prelepi tereni oko Lazarevca, gde reka Kolubara dolazi u dodir sa Šumadijom pruža sve što traži jedan interesantan odmor u Beogradu. Dok gledate kako je priroda Beograda izdašna, možda vam neće odmah pasti na pamet je da se u ovoj oblasti nalaze brojne vinarije u Beogradu, i jedan značajan put vina, koji dobija sve značajnije mesto na vinarskim mapama i koje će nesumnjivo u budućnosti doživeti svoj procvat kao i vinski turizam ovog podneblja. Na sve strane možete videti bržuljke, brdašca sa dosta livada od kojih se mnogi nalaze na idealnim ekspozicijama za gajenje vinove loze shvatate da Beogradski rejon i Kolubarsko vinogorje pružaju jedne od najboljih uslova za gajenje vrhunskih sorti vinove loze koje omogućava pravljenje najkvalitetnijih srpskih i evropskih vina. Upravo ovde se nalazi jedan put vina u beogradskom rejonu, koji vinski turizam u Beogradu i Srbiji podiže na jedan novi novo.

Kraj je savršen i za pokretanje porodičnih gazdinstava, a tu male lokalne vinarije Beograda nalaze svoje mesto. Mi koristim priliku da vam predstavimo podrum Milojević iz sela Zeoke kod Lazarevca. Ono što sa pravom i ponosom ističu je činjenica da je tradicija uzgoja vinove loze i pravljenja vina u porodici Milojević seže u XIX vek, odnosno 1863. godinu, a za koju postoje prvi pisani tragovi o bavljenju vinogradarstvom. Od tih vremena kada je zaista bilo teško srpskom seljaku, pa do današnjih dana kada su napravili porodični biznis kojim se njihovi preci sigurno ponose prošli sudugačak i trnovit put. Ali sa ponosom predstavljaju svoje trenutne adute. Podrum Milojević trenutno obrađuje i gaji vinovu lozu na površini oko 3 hektara. Od stonih sorta vina, odnosno onih koje su namenjene jelu najviše su zastupljene Muskat hamburg, Muskat italija, Afuz i Cardina. A od vinskih sorti uzgajaju Vranac, Kaberne sovinjon, Šardone i Smederevka, od kojih naknadno, na poseban, tradicionalan način prave divna vina kao što su Vranac, Kaberne Sovinjon, Kaberne Sovinjon Barik, Hamburg, Smederevka i Šardone.Vranac je roze, Kabernei i Hamburg crna vina, a Smederevka i Šardone bela, pa će svi ljubitelji vina imati više izbora za svoj užitak. Kapacitet proizvodnje je oko 3.000 litara godišnje. Domaćini ističu da sem, proizvodnje grožđa i vina, se uspešno bave i prozvodnjom kvalitetnih domaćih rakija kao što su lozovača, komovica i šljivovica.

Kako biste se uverili u umeće naših domaćin, sa zadovoljstvom vas pozivamo da posetiti podrum Milojević i njegov turistički deo i uverite se u navedeno. U ovom delu se nalazi sala za degustaciju sa oko 40 mesta, urađena u etno stilu sa drvenom građom i opekom, u kojoj će Vas naš domaćin dočekati pričom o proizvodnji vina i tradiciji zeočkih vinograda. Sve ovo je, u skladu sa porodičnom tradicijom, podignuto na viši nivo pa ovde mogu organizovati razne degustacije vina sa pratećim gurmanskim specijalitetima kao što su čuveni hleb iz furune , uz koji savršeno idu ukusan kajmak i pršute sa sirom. Ukoliko vam ovo ne bude dovoljno tu su i razne vrste mesa koje će vam omogućiti da se zaista lepo provedete u ovom pravom malom raju nadomak Beograda. Možemo reći da ovakav ambijent doprinosi i  da se i etno turizam u Beogradu dodatno razvije i ojača svoju ponudu. Ukoliko želite da kontaktirate domaćine, pogledate više o podrumu posetite njihov web sajt gde ćete naći sve potrebne informacije, a na Facebook nalogu možete pratiti najave i novosti o podrumu Milojević.