Podrum Milojević

0
5/5 - (11 votes)

Podrum Milojević

Kada planirate lep odmor za dvoje, porodicu ili vikend sa prijateljima pokušajte da saznate više o Kolubarskom kraju. Raspitajte se o svim atraktivnim mestima ovog područja. Ovde su prelepi tereni oko Lazarevca, gde reka Kolubara dolazi u dodir sa Šumadijom. Okolni tereni pružaju sve što treba da sadrži jedan interesantan odmor u Beogradu. Dok gledate kako je priroda Beograda izdašna, treba znati da se u ovoj oblasti nalaze brojne vinarije u Beogradu. Vinarije, ali i jedan značajan put vina, koji dobija sve značajnije mesto na vinarskim mapama. On će, nesumnjivo u budućnosti, doživeti svoj procvat kao i vinski turizam ovog podneblja.

Na sve strane možete videti bržuljke, brdašca sa dosta livada na idealnim ekspozicijama za gajenje vinove loze.Onda shvatate da Beogradski rejon i Kolubarsko vinogorje pružaju jedne od najboljih uslova za gajenje vrhunskih sorti vinove loze. Sve zajedno omogućava pravljenje najkvalitetnijih srpskih i evropskih vina. Upravo ovde se nalazi jedan put vina u beogradskom rejonu, koji vinski turizam u Beogradu i Srbiji podiže na jedan novi novo.

Kraj je savršen i za pokretanje porodičnih gazdinstava, a tu male lokalne vinarije Beograda nalaze svoje mesto. Mi koristim priliku da vam predstavimo podrum Milojević iz sela Zeoke kod Lazarevca. Ono što sa pravom i ponosom ističu je činjenica da je tradicija uzgoja vinove loze i pravljenja vina u porodici Milojević seže u XIX vek, odnosno 1863. godinu, a za koju postoje prvi pisani tragovi o bavljenju vinogradarstvom. Od tih vremena kada je zaista bilo teško srpskom seljaku, pa do današnjih dana kada su napravili porodični biznis kojim se njihovi preci sigurno ponose, prošli su dugačak i trnovit put. Ali sa ponosom predstavljaju svoje trenutne adute.

Podrum Milojević trenutno obrađuje i gaji vinovu lozu na površini oko 3 hektara. Od stonih sorta vina, odnosno onih koje su namenjene jelu najviše su zastupljene Muskat hamburg, Muskat italija, Afuz i Cardina. A od vinskih sorti uzgajaju Vranac, Kaberne sovinjon, Šardone i Smederevka. Od njih naknadno, na poseban, tradicionalan način prave divna vina. A od vina se ističu Vranac, Kaberne Sovinjon, Kaberne Sovinjon Barik, Hamburg, Smederevka i Šardone. Vranac je roze, Kabernei i Hamburg crna vina, a Smederevka i Šardone bela. Ovako široka lepeza u ponudi se nsreće često, pa će ovde svi ljubitelji vina imati više izbora za svoj užitak. Kapacitet proizvodnje je oko 3.000 litara godišnje. Domaćini ističu da sem, proizvodnje grožđa i vina, se uspešno bave i prozvodnjom kvalitetnih domaćih rakija kao što su lozovača, komovica i šljivovica.

Kako biste se uverili u umeće naših domaćin, sa zadovoljstvom vas pozivamo da posetiti podrum Milojević i njegov turistički deo i uverite se u navedeno. Trenutno je degustaciona sala u izgradnji, ali će vas naš domaćin dočekati ispred vinarije pričom o proizvodnji vina i tradiciji zeočkih vinograda. Sve ovo je, u skladu sa porodičnom tradicijom, podignuto na viši nivo. Pa tako, ovde mogu organizovati razne degustacije vina sa pratećim gurmanskim specijalitetima. One obuhvataju čuveni hleb iz furune, uz koji savršeno idu ukusan kajmak i pršute sa sirom. Ukoliko vam ovo ne bude dovoljno tu su i razne vrste mesa.

Sve ovo će vam omogućiti da se zaista lepo provedete u ovom pravom malom raju nadomak Beograda. Možemo reći da ovakav ambijent doprinosi i  da se i etno turizam u Beogradu dodatno razvije i ojača svoju ponudu. Ukoliko želite da kontaktirate domaćine, pogledate više o podrumu posetite njihov web sajt gde ćete naći sve potrebne informacije, a na Facebook i Instagram nalozima možete pratiti najave i novosti o podrumu Milojević.

Šta posetiti u blizini…

Jezera u okolini Beograda - Mirosaljci

Jezero Mirosaljci

Jezero je prelepo, sa dosta mesta koja su uređena za ribolov, ali se dosta lepih lokacija nalazi i u prirodi, odnosno u gornjem delu gde ima dosta šumovitog područja.

Crkva brvnara u Vreocima - Lazarevac

Crkva brvnara u Vreocima

Jedan od objekata na koji smo posebno svi ponosni je crkva brvnara u Vreocima kod Lazarevca, podignuta u XVIII veku, između 1815. i 1817. godine.

Divna izletišta u blizini Beograda jezero Očaga

Jezero Očaga

Oko celog jezera nalazi se staza za šetnju, a u delu koji se nalazi na suncu tokom toplih dana nalazi se šljunkovita plaža. Zelene površine uvek su besprekorno uređene.