Babina reka

0
5/5 - (16 votes)

Etno selo Babina reka

Mnogi često planiraju da otputuju iz grada i potraže avanturu i zabavu. Ako, sa druge strane, opet ne želite da idete predaleko, idealan izbor je Lazarevac. Ovde možete organizovati jednodnevni izlet, vikend odmor ili pravi odmor od nekoliko dana. U Lazarevcu i okolini možete pronaći zaista sve od prelepih  pejzaža, kulturno-istorijskih spomenika, divnih jezera, reka i ostalih lepota. U ovom delu Srbije se nalaze, po mnogima, najbolji restorani u Beogradu. Upravo ovde se možete naći pred izazovom kako da se snađate i lepo provedete, u relativno nepoznatom okruženju. Mi vam predlažemo da se zaustavite u mestu Trbušnica, gde se nalazi nadaleko čuveno etno selo Babina reka.

Smešteno u bajkovitom okruženju, gde je ovaj raskošan kompleks skriven okolnim brdima, šumom u kojima se nalaze brojni izvori, teku potoci i rečice. Samim tim savršeno mesto za čaroban odmor u Beogradu. Iako ste već duboko zagazili u Šumadiju, imajte na umu da se nalazite i dalje na teritoriji Beograda. Ovo će vam dati pravu sliku koliko je ogromno prostranstvo našeg grada i koliko velike mogućnosti turizam Beograda ima.

Centralno mesto zauzima divan etno restoran čija galerija sadrži 30 mesta, a letnja bašta oko 200 mesta za sedenje. U svojoj ponudi ima ukusne đakonije koje idu od pršute, pečenice, domaćeg sira i kajmaka, do kuvanih jela i čorbi. Nezaobilazna jela sa roštilja, zatim specijaliteti ispod sača, ali i riba. Tu su, naravno i sosevi, salate, dezerti i bogata karta pića.

U blizini je malo jezerce, a tu je i muzej u etno kompleksu sa velikim brojem rukotvorina i ručnih radova. Vikendom je često i starogradska muzika na programu što sve zajedno pravi očaravajući ambijent. A on na pravi način predstavlja etno turizam u Beogradu. Parking mesta ima dovoljno, ali imajte u vidu da u udarnim terminima može biti gužve, kao i činjenicu da kompleks ponedeljkom ne radi.

Posle uživanja u hrani, piću, šetnji, terenima za rekreaciju, mini bazenu, možda čak i branju pečuraka u mestu gde ćete naići na mir i tišinu, kao i dosta hladovine po toplim danima, verovatno ćete poželeti da potražite i prenoćište. Babina reka poseduje dva apartmana sa po dva francuska ležaja i dva bungalova što je dovoljno da se odlučite i izaberete baš etno selo Babina reka za vaš smeštaj u Beogradu. Buđenje u udobnim krevetima na svežem vazduhu i uz cvrkut ptica je nešto što ćete pamtiti i sigurno nećete biti ravnodušni, pa ne sumnjamo da ćete vrlo brzo poželeti da se vratite.

Više o ovom očaravajućem mestu, kao i kontakt informacije, možete saznati na njihovoj web prezentaciji, a objave i novosti možete pratiti na Facebook i Instagram stranici.

Šta posetiti u blizini…

Divna izletišta u blizini Beograda jezero Očaga

Jezero Očage

Oko celog jezera nalazi se staza za šetnju, a u delu koji se nalazi na suncu tokom toplih dana nalazi se šljunkovita plaža. Zelene površine uvek su besprekorno uređene, a oko velikih hrastova koji prave hlad uvek je prijatno.

Jezera u okolini Beograda - Mirosaljci

Jezero Mirosaljci

U pitanju je jezero dužine od oko 800 metara i širine između 100 i 200 metara u zavisnosti od pozicije. Put  se pruža severnom obalom jezera dok je  jugozapadnom stranom okružen gustom listopadnom šumom i niskim raznobojnim rastinjem.

Crkva brvnara Brajkovac

Crkva brvnara u Brajkovcu

Crkva brvnara je sagrađena 1804. ili 1805. godine i tokom vekova je do danas sačuvala originalni izgled. Najznačajniji periodi su bili 1820. godina kada je obnovljena i 1848. godina kada je dobila ikonostas.