Vrače brdo

0
Oceni članak

Vrače brdo

U slučaju da odlučite da provedete kratak odmor u prirodi koji bi podrazumevao piknik preporučili bi vam jedno lepo mesto kod Lazarevca sa predivnim pogledom gde možete videti kako je priroda Beograda izdašna u ovom kraju. Proplanci, livade, šuma, pogled sa visine ka reci Kolubari su samo deo lepote koja čini osnovu jednog od lepših izletišta u Srbiji, poznato pod nazivom Vrače brdo. Postoji verovanje da su u manastiru u podnožju brda, deo svojih života proveli sveti vrači Kozma i Damjan i da je Vrače brdo po njima dobilo ime. Ovde se može organizovati lepa šetnja ili, leškarenje na travi uz potpuni mir i tišinu na ovom uzvišenju iznad mesta Ćelije iznad Ibarske magistrale. U trenutku dolaska primetili smo informativnu tablu pored puta, ali je bila oborena i nalazila se u travi teško uočljiva. Dodatno bi napomenuli bi da ovo nije uređeno izletište i da smo na vrhu pored spomenika videli samo jednu klupu, pa je potrebno ovo imati u vidu za sve koji od izletišta očekuju određeni komfor.

Kada se popnete na vrh i vidite spomenik Dimitriju Tucoviću, koji je poginuo ovde tokom čuvene Kolubarske bitke 1914. godine, pa shvatite da su tokom teških borbi ovde u nekoliko dana poginule desetine hiljada naših i austo-ugarskih vojnika, dovoljno je samo se setiti da je potrebno iskazati poštovanje prema ovom stratištu. Hram Svetog Dimitrija u Lazarevcu je crkva sa spomen-kosturnicom u koju su poginuli zajedno preneseni i ovoje skoro jedinstveni slučaj da je jedan narod, zajedno sa svojim izginulim vojnicima u zemlju položio i neprijateljske vojnike.

Pa ipak, vreme prolazi, lepota prirode je ovde na svakom koraku, cvrkut ptica se čuje, a za mnoge Lazarevčane je ovo jedno od popularnijih prirodnih izletišta. Često se ovde organizuju i sportska takmičenja u orijentiringu, a u blizini su brojni manastiri i kulturno-istorijski spomenici, pa je mesto dosta živo u sezoni i po lepom vremenu, ali se ne možemo oteti utisku da je potrebno više brige i ulaganja od strane lokalnih i gradskih vlasti kako bi ovo mesto imalo mnogo dostojanstveniji izgled.