Kamengrad

0
5/5 - (4 votes)

Park Kamengrad

Parkovi Beograda predstavljaju prave zelene oaze u svakom mestu, gde posetioci dolaze kako bi uživali u zelenilu i kako bi se odmorili i opustili. Za većinu parkova možemo reći da su šablonski pravljeni i da, noviji odnosno obnovljeni, pomalo liče jedan na drugi. U tom smislu Kamengrad u Lazarevcu predstavlja pravo osveženje u tom smislu, ideja je potpuno originalna, pa je park kao i okolina mesto koje sugrađani rado posećuju i u ovom okruženju je šetnja opuštajuća.

Kamengrad se nalazi u samom centru opštine Lazarevac, a delo je čuvenog vajara naivca iz ovog kraja, Bogosava Živkovića, koji je poznat i po svom dvorištu nazvanom Čarobni vrt, etno kompleksu u blizini, i arhitekte Dragane Vukmirović. Zatalasani zid ograđuje park, a u sam park se može ući kroz četiri kapije. Zid i park su izgrađeni od kamena različitih veličina i oblika, pa je park spontano nazvan Kamengrad. U parku su napravljene i klupe od kamena, a ugrađeni su i etno elementi od kojih je najprepoznatljiviji mlinski kamen i ognjište. Negovano zelenilo je na lep način uklopljeno u ovu kamenu građevinu, pa je napravljen jedno od najneobičnijih mesta u gradu i primer kako bi parkovi Beograda mogli da izgledaju. Na zelenoj površini se nalazi dečje igralište, pa mališani po lepom vremenu mogu uživati u igri sa vršnjacima.

Sa više strana se prilazi centralnom delu parka u kome dominira pozornica na kojoj se organizuju brojne kulturne manifestacije u Beogradu, predstave manjeg obima, koncerti, književne večeri, nezaobilazne igre folklornih ansambala, značajni događaji, a treba pomenuti da se ovde organizovao i deo čuvene manifestacije – Dani evropske baštine. Kamengrad služi za zabavu, igru, ali i kao turistička atrakcija koja pomaže, da zajedno sa ostalim sadržajima privuče posetioce u Lazarevac.

U blizini parka Kamengrad, se nalaze tereni sportskog centra u kome možete dobiti svoju dnevnu količinu rekreacije, a iskoristite priliku da vidite i sva ostala lepa mesta u Lazarevcu i okolini, jer se u blizini nalaze mnoga zanimljiva izletišta koja se mogu obići. Često se u Lazarevcu i okolnim mestima organizuju interesantne manifestacije u Beogradu, a mi ćemo se potruditi da ih najavimo na vreme kako biste mogli da uživate u lepotama ovog kraja.