Vinarija Zorča

0
5/5 - (6 votes)

Vinarija Zorča

Po mnogima, jedan od najlepših načina da se slobodno vreme provede je odmor i boravak na otvorenom. Ako je i vama ova ideja bliska i odlučite se da upoznajete lepote prirode grada. Tu su poznata izletišta i prelepi predeli Beograda, a pozivamo vas da obiđete poznate vinarije u Beogradu. Ukoliko vas put nanese na Lazarevac i okolna mesta ovde možete pronaći jednu lepu vinariju. Ovde ćete se posle prve posete verovatno više puta vraćati. U pitanju je nadaleko poznata vinarija Zorča.

Vinarija se nalazi u selu Petka ispod vrha i spomen obeležja Čovka. Oblast je poznata po tome da su se vodile odlučujuće borbe u Kolubarskoj bici tokom Prvog svetskog rata. Nalazi se na oko 5 kilometara od centra Lazarevca, a čitava ova oblast jako značajna za turizam u Srbiji i njegov dalji razvoj. U ovom divnom kraju koji je prepun livada i proplanaka koje okružuju šume Beograda razvija se već godinama vinograd koji daje pune grozdove od kojih se prave vrhunska vina beogradskog rejona. 

Ukoliko želite da otkrijete nove horizonte, svratite do vinarije Zorča, čiji vinograd se prostire na površini od skoro 2 hektara. Najpoznatija vina su Liber od Traminca, Velika duša od Merloa i Mali ratnik od Kabernea. Najviše su zastupljene sorte crvenog vina Merlot i Cabernet Sauvignon, a od belih sorti Traminac i Chardonnay. Ukoliko ste poštovalac i ljubitelj dobre domaće rakije, obradovaće vas činjenica da se ovde proizvode i odlične lozove rakije. Takođe su u ponudi klasična i loza barik.

Ovde se organizuju degustacije vina kako za pojedinačne, tako i za grupne posete. Mogu se organizovati i seminari, prezentacije pošto sem vinskog podruma i degustacione sale, vinarija ima i prostranu terasu. Sa nje se pruža zaista prelep pogled na Kolubarski okrug. Lepo je čuti da ovaj kraj postaje poznat kao oblast u kojoj je razvijen vinski turizam, a već popularni put vina obuhvata i značajne vinarije Beograda kao što je Zorča.

Više o zakazivanju degustacija, obilasku vinarije, radnom vremenu i ostale informacije koje su od značaja možete saznati na Facebook i Instagram stranicama Vinarije Zorča.

Šta posetiti u blizini…

Divna izletišta u blizini Beograda jezero Očaga

Jezero Očaga

Oko celog jezera nalazi se staza za šetnju, a u delu koji se nalazi na suncu tokom toplih dana nalazi se šljunkovita plaža. Zelene površine uvek su besprekorno uređene, a oko velikih hrastova koji prave hlad uvek je prijatno.

Kamengrad - Lazarevac

Kamengrad

Kamengrad se nalazi u samom centru opštine Lazarevac, a delo je čuvenog vajara naivca iz ovog kraja, Bogosava Živkovića, koji je poznat i po svom dvorištu nazvanom Čarobni vrt. 

Crkva Svetog Dimitrija u Lazarevcu

Crkva Svetog Dimitrija i Spomen kosturnica

Jedan od najznačajnijih znamenitosti Lazerevca je nadaleko čuvena crkva Svetog velikomučenika Dimitrija sa Spomen kosturnicom koja je izgrađena u periodu 1938 – 1941. godine.