Vinarija Zorča

0

Po mnogima, jedan od najlepših načina da se slobodno vreme provede je odmor i boravak na otvorenom. Ako je i vama ova ideja bliska i odlučite se da upoznajete lepote prirode, izletišta i prelepe predele Beograda, iskoristili bi priliku da vas pozovemo da obiđete poznate vinarije u Beogradu. NJih ima na više mesta u okolini pošto su velike površine u gradu jako poznate po proizvodnji kvalitetnog grožđa i vina. Ukoliko vas put nanese na Lazarevac i okolna mesta ovde možete pronaći jednu lepu vinariju u koju ćete se posle prve posete verovatno više puta vraćati.

U pitanju je vinarija Zorča koja se nalazi u selu Petka ispod vrha i spomen obeležja Čovka gde su se vodile odlučujuće borbe u Kolubarskoj bici tokom Prvog svetskog rata, tako da je čitava ova oblast jako značajna za turizam u Srbiji i njegov dalji razvoj. Nalazi se na oko 5 kilometara od centra Lazarevca, a u ovom divnom kraju koji je prepun livada i proplanaka koje okružuju šume Beograda razvija se već godinama vinograd koji daje pune grozdove od kojih se prave vrhunska vina beogradskog rejona. Najviše su zastupljene sorte crvenog vina Merlot i Cabernet Sauvignon, a od belih sorti Traminac i Chardonnay. Vinograd se prostire na površini od skoro 2 hektara, a najpoznatija vina su Liber od Traminca, Velika duša od Merloa i Mali ratnik od Kabernea. Ukoliko među vama ima i poštovalaca i ljubitelja dobre domaće rakije, obradovaće vas činjenica da se ovde proizvode i odlične lozove rakije, a u ponudi su klasična i loza barik.

Ovde se organizuju degustacije vina kako za pojedinačne, tako i za grupne posete, ali se mogu organizovati i seminari, prezentacije pošto sem vinskog podruma i degustacione sale, vinarija ima i prostranu terasu odakle se pruža zaista prelep pogled na Kolubarski okrug. Lepo je čuti da ovaj kraj postaje poznat kao oblast u kojoj je razvijen vinski turizam, a već popularni put vina obuhvata i značajne vinarije Beograda kao što je Zorča.

Više o zakazivanju degustacija, obilasku vinarije, radnom vremenu i ostale informacije koje su od značaja možete saznati na Facebook i Instagram stranicama Vinarije Zorča.