Manastir Sibnica

0
Oceni članak

Mnogi od nas obilazeći izletišta u blizini Beograda požele i da pronađu svoj mir u svetim mestima kako bi izlet dobio dodatnu dimenziju. Manastiri i crkve u Beogradu su brojni i prava mesta za posetu, pošto su uglavnom okruženi sa dosta šume, a lepe prirode nikada ne manjka. Ako je planina Kosmaj kraj koji obilazite onda vam možemo preporučiti jedan manastir, pa skoro skirven od očiju javnosti. U pitanje je manastir Sibnica koji se nalazi u istoimenom mestu u opštini Sopot.

Manastir je sagrađen novijeg datuma, ali je sagrađen na temeljima starog manastira iz XVI veka. U temelju manastira je stari kamen koji sadrži tekst koji nije još dešifrovan. Tu se od starog manastira još nalaze i široke cigle, zemljani čiraci, starinski novac i drugi predmeti. U okviru manastira Sibnica nalazi se crkva Sv. Petka. Naravno manastirska slava je sv. Petka koja se obeležava 27.oktobra. Za pripremu slave učestvuje celo selo, samo se domaćin menja. Pod šatorom koji se postavlja uz crkvu mogu se naći svakakve slane i slatke đakonije koje spremaju vredne žene iz sela, a na slavu su pozvani svi dobri ljudi iz celog sveta. Manastir je naseljen muškim monasima i o njemu se brine otac Sava i još jedan monah. Na nekih pedesetak metara od manastira nalazi se izvor za koga se veruje da je lekovit i da će svako ko pije vodu sa njega biti zdrav i živeti u blagostanju. Inače meštani kažu da ovaj izvor nikada nepresušuje i da voda ne može da se pokvari.

Do njega se malo teže stiže. Kada pođete iz Sopota ka Kosmaju, naići ćete na raskrsnicu gde je moguće skrenuti samo desno ili nastaviti pravo. Skrenite desno, a na sledećoj velikoj raskrsnici, posle nekoliko kilometara, gde možete skrenuti levo ili desno, skrenite levo prema selu Sibnica, pošto desno skreće put za Barajevo. Kod spomenika koji se nalazi u centru sela skrenite desno na put koji nije asfaltiran. Posle otprilike jednog kilometra naićićete na prvi putokaz za ovaj manastir. Put je dosta u lošem stanju pa ćete teško do samog  manastira stići automobilom čak i u letnjim mesecima.

Ako se nađete u ovom kraju, treba svakako posetiti ovaj manastir, ali tu su i drugi beogradski manastiri i crkve kojih ovde ima dosta, a za preporuku su obližnji manastire Tresije, Pavlovac i Kasteljan. Iako se možete pomučiti da dođete do njega, lepote  prirode i duhovni mir manastira  će učiniti da takvu sitnicu zaboravite.