Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

0
5/5 - (10 votes)

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

Planina Kosmaj i njena okolina važi za oblast na koju se dolazi kako bi se opustili i uživali. Kada poželite da svoj mini odmor iskoristite i malo dublje istražujete lepote ove planine, posvuda su vam na raspolaganju šarenolike staze kroz šume kojima, između ostalog, možete otići do mesta Nemenikuće na severu Kosmaja. Nemenikuće su zanimljivo selo koje ima dosta zanimljivih mesta koja možete obići, a jedno od njih je crkva Svetih apostola Petra i Pavla.

Prošlost ove crkve u mnogome pokazuje kakva je bila istorija Beograda. Ostavila je iza sebe tursko osvajanje ovih prostora, rušenje kuća i svetinja, narodne seobe, narodni ustanak, austorugarsku i nemačku vojsku. Tačno vreme izgradnje crkve nije poznato, ali pisani tragovi pokazuju da je prvobitno, na mestu današnje crkve, sagrađena crkva brvnara, verovatno u XVI veku. Bitno je i istaći da je tokom Prve Velike seobe Srba pod vođstvom patrijarha Arsenija III Čarnojevića 1690 godine u porti ove crkve prenoćio i sam patrijarh Čarnojević. U narednom periodu Turci su spalili staru crkvu i ostale crkve i manastire u okolini, kao što su Kasteljan, Tresije, Pavlovac. Na ostacima stare crkve brvnare, obnovljena je crkva 1708. godine, a obnova manastira je počela 1709. godine. Paljenje crkve se ponovo dogodilo 1788. godine kada narod bežeći pred asutrougarskom vojskom prebegao u Srem, a okupatorski vojnici spalili kuće i crkvu u selu. Ovde se 1806. godine i Karađorđe pričestio pred odlučujući napad na Beograd. Današnja crkva je obnovljena i sagrađena 1868. godine, a burni događaji su se dešavali i kasnije. Jedan od njih se odnosi na događaj u decembru 1914. godine. Austorugarski oficir je ušao i tražio da se prekine nedeljna služba, a posle odbijanja sveštenika, prišao je i bajonet zario u Jevanđelje, oštetivši pritom 52 stranice. Služba se nije prekidala, Jevanđelje se i danas čuva u biblioteci crkve, a narod ga zove ranjeno Jevanđelje.

U dvorištu crkve se nalazi i čuvena Kleopatrina česma. Tužna priča govori da je 1855. godine, ovde prenoćilo telo, u ranoj mladosti preminule ćerke kneza Aleksandra i kneginje Perside Karađorđević, kneginje Kleopatre. Mlade devojke iz sela i okoline su tokom noći izatkale pokrov za njeno telo. Knez je bio toliko ganut ovim činom da je naredio da se sazida najlepša česma u okolini u znak zahvalnosti devojkama i stanovništvu Nemenikuća. Naredne, 1856. godine sazidana je Kleopatrina česma, a ljudi iz cele Srbije dolaze po vodu jer je poznato da pomaže kod određenih zdravstvenih problema.

U porti je vrlo svečano i oko Petrovdana (12. jul) kada se tu održava manifestacija „Dani Milovana Vidakovića”. Dvorište crkve je prelepo, sa dosta raznobojnog cveća, zelenila i sa drvećem koje pravi hlad i Kleopatrinom česmom koja se tu nalazi. Na platou pored crkve je napravljeno i malo igralište gde najviše uživaju najmlađi. U okolini crkve, odnosno okolini mesta Nemenikuće možete naći zanimljiva mesta, da provedete lep dan u Beogradu, kao što su manastir Kasteljan, Borikića vodenica, pivnica Kabinet Brewery ili staru kuću porodice Žujović, kao i mnoga druga lepa mesta Sopota, Barajeva i Mladenovca.