Spomenik Janku Katiću

0
Oceni članak

Kosmajski kraj je poznat po prelepim pejzažima i čistom vazduhu gde se organizuju raznovrsni izleti, a bogata istorija i prošlost prepuna važnih događaja i ličnosti je nešto što često pada u drugi plan pred lepotom prirode. Kako bismo malo ispravili nepravdu spustičemo se niz padine planine Kosmaj i uputiti ka mestu Rogača gde je postavljen spomenik čuvenom srpskom junaku.

Spomenik Janku Katiću se nalazi u selu Ročaga na teritoriji opštine Sopot, koje se nalazi 2-3 kilometra jugužozapadno od vrha Kosmaja. Nalazi se u samom centru sela, koje nije veliko, pa je jako teško ne pronaći ga. Sam spomenik je rad vajara Milanka Mandića, podignut je 2004. godine, na 200 – tu godišnjicu I srpskog ustanka. Visine je 2,4 metra, izrađen je u bronzi, a okružen borovima. Godišnjice ustanka se svečano obeležavaju uz polaganje cveća na spomenik uz prisustvo većeg broja meštana, lokalnog rukovodstva i članova SUBNOR-a, kada se još jednom svi podsećamo na slavnu prošlost i naše junake. Jankovi ostaci se nalaze u spo­men-ko­stur­ni­ci u Cr­kvi Sve­te Tro­ji­ce, kao i ostaci poginulih na Kosmaju 1914. godine, a u blizini je i spomen obeležje poginulima u II svetskom ratu.

Janko Katić (177? – 1806) je bio vojvoda i jedan od vođa I srpskog ustanka. Rođen je 70-ih godina XVIII veka u selu Rogača podno Kosmaja. Jedan deo života je proveo od sestre u Beogradu, koja je bila velika lepotica, koju su Turci oteli i odveli kao ženu Omer-agi. Posle sukoba sa njim, vratio se u rodno selo, gde je bio knez turkse nahije. Na poziv u Orašac 1804. godine je došao peške iz rodnog sela. Bio je tamo u grupi retkih knezova koji su izbegli seču. Malo je poznato da je uz Karađorđa i Vasu Čarapića i Janko Katić bio glavni inicijator ustanka.Jedan od pismenijih ljudi ustanka, poznat kao dobar i vatren govornik, ali i kao hrabar borac i veliki junak. Borio se u velikim bitkama tog perioda (na Rudniku, Topčideru, opsadi Beograda …). Bio je desna ruka Karađorđa, pa ga je ovaj poslao 1806. godine kao pomoć ustanicima u Mačvi. U jednoj od potera, iste godine, goneći Turke poginuo je ovaj veliki junak u mestu Krnić, teritorija opštine Vladmirci, gde mu je podignut još jedan spomenik 1954. godine na 150 – tu godišnjicu I srpskog ustanka. Ovaj gubitak, pred Mišarsku bitku koja je usledila, je bio zasita ogroman za ustanak i Srbiju u celini.

Ceo ovaj kraj obiluje mestima za odmor, ima dosta interesantnih izletišta, lako ih mogu obići i biciklisti, pa je Kosmaj sa svojom okolinom idelan za vikend. Ako želite da obiđete ovu oblast, svratite i u Orašac kod Aranđelovca, gde u muzeju Prvog srpskog ustanka, pored mnogih drugih stvari, možete videti  izloženo sačuvano Jankovo oružje, jatagan i pištolj.