Manastir Tresije

0
4.9/5 - (8 votes)

Manastir Tresije

Dok pravite plan za interesantan jednodnevni izlet trebalo bi da uzmete u obzir da su beogradski manastiri zbog svoje lepote vrlo posećena mesta, koja doprinose da turizam u Beogradu dobije na raznovrsnosti i raskošnosti. Jedna od lokacija koju najtoplije preporučujemo dok obilazite kosmajski kraj je manastir Tresije, koji se nalazi na obroncima planine Kosmaj. Ovde ćete videti kako je priroda Beograda divna, šume koje okružuju manastir menjaju boju tokom godine, a i samu spoljašnost  manastira, pogotovu tokom letnjih dana, sunce na zalasku boji u prelepe boje, durgačije od onih koje se mogu videti tokom dana.

Smatra se da je manastir Tresije nastao krajem XIII i početkom XIV veka. On pripada grupi od četiri manastira (manastir Pavlovac, manastir Kasteljan, manastir Tresije i manastir Velika Ivanča) kojima je Despot Stefan vrhove planine Kosmaj stavio pod zaštitu svetog krsta. Skoro svi pravoslavni manastiri u Srbiji su kroz vekove pljačkani i paljeni, a Tresije su delile njihovu sudbinu pa je istorija i ovog manastira burna. Posle godina rušenja i skrnavljenja, konačno je pristupljeno obnovi tridesetih godina XX veka.

Iako nije potpuno obnovljen i sada možete uživati u lepoti manastira. Listopadne šume koje se nalaze sa tri strane oko manastira, kao da štite ovaj pravoslavni dragulj. Pošto se nalazi na uzvišenju od njega se pruža pogled ka lepotama Šumadije. Posvećen Saboru Svetih Arhangela, pa zato slavi četiri slave: slavu Sv. Arhangela Gavrila, slavu Sv.Ilije, slavu Sv.Simeona i slavu Sv.Arhangela Mihajla. Ovaj manastir je dobio ime po potoku koji izvire pored manastira, pa tako, u manastiru možete probati vodu sa tog izvora.

To je muški manastir u kome se broj monaha smenjivao. Svi monasi koji su boravili u ovom manastiru dali su veliki doprinos izgradnji manastira i svi su sahranjeni na manastirskom groblju. Poslednjih šezdesetak godina u manastiru živi i brine se o njemu arhimandrit Jovan koji je kao jedinac svu svoju imovinu dao na raspolaganje manastiru. U obnovi mu pomaže još jedan iskušenik. Od samog ulaska u okrilje ovog zdanja primetićete trud koji se ulaže da on izgleda kao jedna duhovna oaza. Tu su uvek sređeni travnjaci, cveće koje ulepšava ambijent, klupe na kojima možete uživati. Ovde možete i kupiti knjige koje izdaje manastir Tresije.

Sem obeležavanja verskih praznika manastir je domaćin za zanimljive manifestacije u Beogradu koje okupljaju veći broj ljudi. Tako možete gledati da posetite manastir na Ivanjdan (7. jula) i vidite kako se obeleževa manifestacija „Pod lipama manastira“ – dan knjige ili prve nedelje septembra kada je takmičenje frulaša Srbije.

Bilo da ste sa namerom krenuli u ovaj manastir ili samo obilazite Kosmaj i okolinu na vikend odmoru, trebalo bi svakako  da svratite jer ćete ovde naći mir i tišinu kako prirode koja vas okružuje tako i duhovni mir koji nudi ovaj manastir. Do njega možete stići putem MladenovacSopot. Najbliže mesto manastiru je Nemenikuće, sa sopotske strane. Nije ga teško naći jer se nalazi odmah uz ovaj put. Svoj automobil možete ostaviti na velikom parkingu ispred manastira.

Šta posetiti u blizini…

Prelepa izletišta u blizini Beograda - planina Kosmaj

Kosmaj

Zbog svoje lepote ljudi su oduvek birali za dnevne izlete i odmor za vikend. Pa ipak, javila se potreba očuvanja kvaliteteta šume, voda, raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta i kulturne baštine. Zbog toga su predeli ove planine stavljeni pod zaštitu države, kao značajno prirodno dobro.

Kafane Beograda - Sopot

Kod Tome i Nade

Jednu od najpopularnijih kafana koju vam opisujemo i preporučujemo često posećuju javne ličnosti čiji sam dolazak dovoljno govori o oceni mesta. U pitanju je kafana “Kod Tome i Nade“ koja se nalazi sa sopotske strane Kosmaja blizu raskrsnice za mesto Babe.

Stari Han je turistička atrakcija i spomenik kulture.

Stari Han

Stari Han u Sopotu ima status kulturnog dobra od velikog značaja. Jedna je od zgrada koja zaslužuje posebnu pažnju prilikom razgledanja ovog predela. Pored Hana se nalazi kružni tok u čijem centralnom ostrvu je zasađeno ukrasno rastinje i lepi cvetni dezeni.