Stara rimska česma

0
5/5 - (4 votes)

Stara rimska česma

Kada se planira odmor u prirodi ili izleti oko planine Kosmaj dobro je  malo istraživati bogatstava u okolini. Vikend je zasita kratak da se obiđu i posete sva mesta na ovom području. Zato smo se mi potrudili da što veći deo ponude saberemo na jedno mesto kako bi vam olakšali posao. Kada se pomenu interesantne priče ovog kraja neretko se istakne i stara rimska česma.

Ona se nalazi u glavnom parku u centru Sopota, odmah pored Starog Hana. Sve je počelo početkom XX veka kada je arheologija Beograda i Srbije  imala stručnjaka svetskog glasa. Ujedno je bio i jedan od najznamenitijih Srba koji je sprovodio istraživanja u okolini Beograda. U pitanju je čuveni naučnik Miloje Vasić koji je poznatiji po istraživanju i iskopavanju praistorijskog lokaliteta u Vinči. Naučnik je započeo arheološka ispitivanja ovog kraja gde su se još u starom veku ovde nalazili rimski rudnici. Tada su u blizini pronađeni, a potom i preneseni u Sopot dva sarkofaga i stela na kojoj su prikazana tri lika.

Stela je kamena ili drvena ploča raznih oblika dekorativno ukrašene i/ili sa natpisima. Predstavljaju materijalne ostatke starih civilizacija koje se jako važne kao izvori istorijskih informacija.

Otprilike u to vreme, nedugo posle I svetskog rata u centru Sopota je počela izgradnja stare česme. Stela – kamena ploča, koja je pronađena prilikom pomenutih arheoloških istraživanja, je ugrađena na njen frontalni deo. Tako je česma i dobila ime koje nosi do dan danas, odnosno Stara rimska česma. Naziv je ostao iako je sagrađena dosta kasnije posle odlaska Rimljana sa ovih područja. Sledeći bitan događaj je odluka lokalnih i gradskih vlasti da se krene u rekonstrukcije starih i izgradenje novih objekata kulture. Projekat obuhvata fontane i česme, oa je odluka doprinela tome da se rekonstruiše Stara rimska česma. Originalna stara stela je odneta na restaurizaciju. Na prednji deo česme je prilikom obnove ugrađen betonski reljef koji izgledom liči na stari.

Istorija Srbije i Beograda, uključujući ceo ovaj kraj, je jako zanimljiva. Spomenici oko kojih se mogu ispričati najraznovrsnije intereantne priče su mnogobrojne. Zbog toga posvećujemo dosta pažnje opisima mesta. Nadamo se da ćemo zainteresovati posetioce da više pažnje posvete ovom našem blagu koje nam se nalazi pred nogama. Ovo pogotovu što smo često svedoci da se često sa više žara pristupa istraživanju i poseti daleko beznačajnijim stvarima u inostranstvu u popularnim turističkim mestima samo zato što su  lepo održavana i izreklamirana. Nadamo se da će nadležni, ali i lokalne zajednice još više pažnje posvetiti promociji svojih znamenitosti, prirode, kulture i nasleđa.

Šta posetiti u blizini…

Stari Han je turistička atrakcija i spomenik kulture.

Stari han u Sopotu

Stari Han u Sopotu ima status kulturnog dobra od velikog značaja. Jedna je od zgrada koja zaslužuje posebnu pažnju prilikom razgledanja ovog predela. Han je dekorativno osvetljen, a posebnu lepotu pružaju detalji…

Jedan od najlepših manastira u Beogradu - Tresije

Manastir Tresije

Smatra se da je manastir Tresije nastao krajem XIII i početkom XIV veka. On pripada grupi od četiri manastira kojima je Despot Stefan vrhove planine Kosmaj stavio pod zaštitu svetog krsta.

Bazeni u Beogradu - Verona Sopot

Bazeni i restoran Verona

Verona je jedno od mesta koje je kao poručeno za uživanje po lepim danima. U podnožju Kosmaja, u mestu Rogača, nalazi se ovaj lepi ugostiteljski objekat u čijem sklopu se nalaze bazeni na otvorenom.