Kod Tome i Nade

0
5/5 - (6 votes)

Svi oni koji su željni prirode i obilazaka izletišta u Srbiji, a koje privlači i odmor na selu često se odlučuju da svoje vreme provedu u šumadijskom delu Beograda. U ovom delu dominira planina Kosmaj koja je sem samog imena i spomenika na vrhu, uglavnom nepoznanica za većinu izletnika. Ovde se mogu organizovati šarenoliki izleti koji obuhvataju razgledanje prirodnih lepota i brojnih kulturno – istorijskih spomenika. Tu su crkve i manastiri, lokalne manifestacije, ali i raznovrsni ugostiteljski objekti. Otkrivajući tajne Kosmaja i obilazeći njegove lepote malo je verovatno da nećete posetiti poznate kafane Beograda koje se nalaze u ovom kraju. Jednu od najpopularnijih kafana koju vam opisujemo i preporučujemo često posećuju javne ličnosti čiji sam dolazak dovoljno govori o oceni mesta.

U pitanju je kafana “Kod Tome i Nade“ koja se nalazi sa sopotske strane Kosmaja blizu raskrsnice za mesto Babe. U prilično opuštenoj atmosferi gde je parking uz lokalni put, a  većina stolova postavljena u dvorištu, možete svratiti da se osvežite i predahnete. Drveni stolovi koji su ponegde i malo nakrivljeni daju posebnu draž ovom mestu, a utisak je da namerno odudaraju od uobičajene scenografije koje beogradske kafane često nude gostima. Treba svratiti ovde bez žurbe, da u divnom okruženju na miru ručate i popijete neko piće. Tu su domaći sir i kajmak, kao i povrće iz sopstvene proizvodnje, a dok gledate na mesto gde se peku jela sa roštilja, jagnjeće i praseće pečenje shvatate da je atmosfera mirnija i malo drugačija, a izlazak ovde je potpuno okrepljujuć.

To potkrepljuju i neverovatne priče koje pripovedaju posetioci. Nije bilo ranije neuobičajeno da gostima priđe čuveni glumac Bata Živojinović i uzme porudžbinu. Naši košarkaši su odavde ispraćani na takmičenja na kojima su postizali najveće uspehe. Često dolaze fudbaleri, a u poseti su bili i poznati ruski režiser Nikita Mihalkov, kao i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

Objekat je potpuno uklopljen u ambijent i ponudu koji seoski turizam kosmajskog kraja pruža. Hrana i piće su kvalitetni, a cene uobičajene. U toku sezone i vikendima ovde velika gužva pa i to treba imati u vidu.