Savski trg

0
Oceni članak

Preobražaj dela Savskog venca, na delu od Savske i Karađorđeve ulice ka obali gde reka Sava uporno se odvija, postao je vidljiv tako da skoro da ne postoji deo, ovog nekada prilično zapuštenog, dela grada koji nije umiven, osvežen i preuređen. Ovde se gradi Beograd na vodi koji je pretvorio nekadašnje zarasle železničke koloseke i zapuštenu obalu reke u moderan deo grada, a stare zgrade u okolini imaju nove obnovljene fasade. Ovakav procvat je jako bitan za turizam u Srbiji i Beogradu i njihov razvoj, pošto je od dela koji nije imao mnogo koristi od posetilaca, sada to mesto gde su spremni da zastanu i uživaju u spomenicima kulture, prelepoj arhitekturi, sednu u neki od restorana i kafića kojih je sve više ili se čak odluče na mini odmor u ovom delu grada.

Prostori koji su doživeli veliku promenu u ovom delu grada, ali i šire su parkovi, skverovi i trgovi u Beogradu, od kojih je jedna od najznačajnijih transformacija rekomstrukcija Savskog trga ispred zgrade Železničke stanice. Od mesta gde se polovinom XIX veka nalazila velika bara koja je isušena prilikom izgradnje zgrade Železničke stanice i Savskog trga, preko XX veka kada se se uglavnom užurbani putnici brzo kretali ka ili sa autobuske i železničke stanice ka svojim destinacijama, Savski trg je u XXI veku postao mesto gde se život usporio. Ovde sada sugrađani dolaze da sednu na klupe i opuste se okruženi zelenilom, sa oko 300 novih stabala drveća, cveća svih boja i ukrasnog bilja. Na mestima na kojima su do juče tutnjali kamioni i autobusi i gde je svaki prelazak bio rizičan, sada porodice, drugari i stariji sugrađani mogu na miru i polako prošetati stazama za pešake i uživati u svim delovima se nalaze na trgu ili oko njega. Treba dodati da će i projekat kojim se nove fontane u Beogradu grade na više mesta po gradu obuhvatiti i fontanu na Savskom trgu što će zajedno sa velikim brojem zelenila na trgu i okolini, ali i smanjenjem saobraćaja, doprineti poboljšanju mikroklime. Što se tiče znamenitosti koje se ovde nalaze, prvenstveno može da se pogleda rekonstruisana zgrada Železničke stanice u kojoj će muzeji u Beogradu dobiti uskoro novu postavku, pa će se na trgu moći provesti mnogo više kvalitetnog vremena. Zgrade uz trg su dobile novu rasvetu, pa sada ceo prostor izgleda mnogo lepše noću, ali će biti i daleko bezbednije kretati se ovuda. Tu je i zgrada pošte za koju je takođe planirana rekonstrukcija tokom koje će joj biti vraćen autentičan izgled, a novi kulturni sadržaj u njoj skoro da je izvesan. Na trgu je postavljen i ogroman spomenik velikom županu Stefanu Nemanji visine 23 metra koji je vidljiv još od ulice Kneza Miloša i dalje, a autor je ruski vajar i akademika Aleksandar Rukavišnjikov. Posetiocima je ulaz u unutrašnjost šlema dozvoljena, pa ovde mogu da se zadrže i obnove ili nauče nešto novo pošto je u njoj prikazana istorija dinastije Nemanjić, pošto je Stefan Nemanja rodonačelnik pomenute dinastije. Spomenik ima i dekorativnu rasvet pa će zajedno sa okolnim osvetljenjem ceo trg biti prelep i kada sunce zađe. Uklanjanjem okretnice autobusa i nelegalnih objekata do punog izražaja su došla i lepa arhitektonska zdanja po obodu trga čija veličanstvenost i raskoš je sada svima potpuno vidljiva.

Ovakvim procvatom Savskog venca će doprineti da prenoćište u Beogradu u ovom delu postane prihvatljivije pošto se ovde nalaze brojni beogradski hoteli, a najavljuje se i izgranja i otvaranje novih. Ono što bi eventualno moglo da bude izazov jeste parking u Beogradu, ali je to trenutno rešeno sa dve gradske garaže i većim brojem parking mesta u okolnim ulicama. U svakom slučaju Savski trg je sa pravom počeo da konkuriše po lepoti i poseti glavnim gradskim trgovima, jer je oplemenjen na jedan nesvakidašnji način i sada je jedan od zelenijih delova grada. Napravljen je jedan savremeni i moderan gradski trg u čijoj blizini se nalaze brojne kulturno-istorijske znamenitosti, kao i dosta mesta za zabavu, sport i razonodu.