Muzej afričke umetnosti

0
Oceni članak

Želja za smirenošću i odmorom nas često vodi na beogradska izletišta od kojih su park šume u Beogradu jedne od najposećenijih pošto se u njima, uz čista vazduh, mir, spokoj i cvrkut ptica, možemo posvetiti sebi i drugima. U jednoj takvoj šumi na Senjaku svoje mesto je našao jedan zanimljiv i poseban muzej koji dugo privlači interesovanje brojnih posetilaca. Beogradski muzeji se uglavnom nalaze u užem centru grada, a ovaj je malo izdvojen i mnogi bi rekli da se nalazi baš tamo gde treba. U pitanju je Muzej afričke umetnosti, koji je jedini muzej u regionu koji je posvećen kulturi i umetnosti Afrike.

Ideja za ovim muzejom je potekla od Vede Zagorac i dr. Zdravka Pečara koji su dve decenije proveli na afričkom tlu. Prvo kao novinar, a kasnije kao diplomata dr. Pečara sa svojom suprugom je dosta upoznao zemlje zapadne Afrike koje je hteo da predstavi i Evropi. Sakupljanje materijala za ovu zbirku počinje negde u vreme obračuna naroda Afrike sa kolonizatorima kada ovaj par želi preko granice da prenese dve maske i jedan bubanj, ali tamošnja carina to nedozvoljava. Uz veliki uticaj u ovim zemljama ipak predmete uspevaju da donesu u našu zemlju. Uz odobrenje njihovih vlasti i prijavom donetih predmeta, kasnije prave veliku kolekciju koju poklanjaju gradu Beogradu. Nisu svi muzeji u Beogradu imali tu sreću da se eksponati za zbirku pribavljaju tako što su predmete donosili sami Afrikanci u vrećama kako bi supružnici dok su boravili tamo sami odabrali. Otvoren je 1977. godine, a poslednji deo eksterijera, postavljanje kupole, je završen poslednjih godina prošlog veka.

Iako se muzeji obično prave u autentičnim kućama ili slobodnim prostorima, Muzej afričke umetnosti je nastao iz ateljea u kome su radili državnik i umetnik Moše Pijade i drugi umetnici, a koji je kasnije proširen i adaptiran za potrebe novog muzeja. Glavnu postavku čine predmeti  iz Malija, Senegala, Gvineje, Gane, Obale Slonovače, Togoa, Konga, Kameruna, ali i iz drugih država Afrike. Na svakom predmetu nalazi se kratko obaveštenje kao što je opis eksponata, njegovo poreklo, namena kao i etnička pripadnost. Obaveštenja o eksponatima su kratka kako bi posetioci uživali u umetnosti. Pored brojnih maski i drvenih skulptura, koje su klasični izraz kulture i umetnosti Afrike, muzej poseduje i razne magijske, religijske, kultne i ukrasne predmete u drvetu i bronzi, ali i na tkanini, keramici, kamenu i drugim materijalima, a ima i zavidnu kolekciju muzičkih instrumenata.

Muzej i zaposleni u njemu imaju zaista neicrpne ideje za razne izložbe, radionice i konkurse za decu i odrasle koje se odvijaju dosta često, pa je ovde i dobra zabava u Beogradu čest povod za dolazak. Jedna od zanimljivosti je radionica za proslavu rođendana za decu od 5 do 14 godina. Pored svih ovih aktivnosti bave se i izdavanjem izložbenih kataloga, časopisa i publikacija, tako da je ovo jedno prelepo mesto u gradu koje vas upoznaje sa drugim kulturama i puni srce i dušu iskonskom lepotom i duhovnošću. Jednom godišnje Muzej afričke umetnosti priređuje pravi odmor za vikend u vidu Afro festivala, koji spada u vrlo značajne i zapažene manifestacije u Beogradu. Festival naglašava poštovanje raznovrsnih kultura i promoviše multikulturalnost u današnjem svetu.

Više o radnom vremenu, lokaciji, radionicam, ali i veći broj fotografija i redovna obaveštenja možete pogledati i pratiti na zvaničnom web sajtu, kao i na Instagram i Facebook profilima Muzeja afričke umetnosti.