Javni akvarijum i tropikarijum

0
5/5 - (10 votes)

Javni akvarijum i tropikarijum

Broj zanimljivosti koje se nude posetiocima širom grada u želji da se dobro zabave ima sve više i čini se da postaju sve originalnije. Ovo je dobro za slučaj da vas ponese želja da organizujete jedan maštovi i uzbudljiv jednodnevni izlet za porodicu, mališane iz kraja ili prijatelje. Ako ne želite da idete daleko od grada u potrazi za avanturom, a kojim slučajem ne uspete da smislite neku dovoljno dobru ideju koja će biti podjednako atraktivna i edukativna, uzmite u obzir interesantan objekat koji je retko koga ostavio ravnodušnim i gde je zabava u Beogradu zagarantovana.

Radi se o Javnom akvarijumu i tropikarijumu koji je svoje mesto našao na Dedinju, jednom od najlepših i najelitnijih delova Beograda koji su puni prelepih šumskih predela, gde prirode i njene lepote nikada nije dosta. U ovom idealnom području odmah ćete primetiti ulaz pošto se iznad njega nalazi figura veliko morkog konjića. Čak i kada padne mrak, ulaz u ovu atrakciju će upadati u oči pošto je primenjeno raznobojno osvetljenje koje će vam pomoći da se orijentišete.

Najveći tropikarijum i javni akvarijum u Srbiji i okolini koji daje priliku posetiocima da se upoznaju sa ranobojnim svetom biljaka i životinja iz različitih predela sveta. Ovaj odmor u prirodi će biti iz jedne drugačije perspektive pošto će prikazati biljke i životinje koje ne možemo sresti u izletištima i nacionalnim parkovima Srbije, a koji obuhvata akvarijume sa različitim vrstama riba kojima su vode kao što su reke, jezera,  mora i okeani širom sveta prirodna staništa, ali možete videti i velike kornjače, veći broj gmizavaca i ptice iz Afrike.

Osim životinja ovde možete videti i bonzai drveće, zidove sa biljkama, a postoji i bioskopska sala i prostor u kome koji je napravljen za dečje radionice u kojoj su izloženi neki od radova.

Odmah se ulazi u prostoriju gde se nalazi velik broj akvarijuma, od kojih su neki neobičnih oblika (piramida, valjak, dodekaedar), gde ćete uživati u svetu riba, šarenilu koji se kreće kroz vodu oko vas, a koja potiču iz čarobnih predela sveta poput Amazona, Crvenog mora, afričkih jezera Malavi i Tanganjika. Ovde možete dosta naučiti o različitim vrstama riba i dobiti dosta informacija o njima, ali i videti uživo aruane (istočnjačke ribe sreće i blagostanja), šarane, prekrasne skalare, južno američke i centralno američke ribe, ribe iz Dunava i Save i mnoge druge. Možete videti morske zvezde i hobotnice, tu je i akvaterarijum sa velikim kornjačama gde se takođe zadržava veliki broj posetilaca, a interesovanje budi i Reptil korner gde je centralno postavljen terarijum sa pitonima, dok su po obodu prostorije raspoređene zmije manjih dimenzija poput smukova, ali i tarantule, iguane, kameleoni, leopard gekoni i škorpioni.

Posebnu atmosferu prave ptice iz Afrike, papagaji i egzoti, koji ukrašavaju i svojim cvrkutom i pesmom uveseljavaju posetioce. Izlaskom u dvorišni prostor dolazi se do dela gde se nalazi Bonsai korner sa oko 50 stabala ovih prelepih malih drveća različitih oblika i starosti. U okviru Javnog akvarijuma i tropikarijuma možete videti zidove sa  biljkama i upoznati se sa nekim od tehnologija izrade spoljašnjih i unutrašnjih zidova sa biljkama.

Na spratu se nalazi i bioskopska sala u kojoj se puštaju koloritni filmovi iz oblasti akvaristike, ronjenja, prirode, ekologije i sličnih oblasti. Ova prijatna i edukativna poseta vam može dati novi pogled na svet, vizije kako možete pomoći očuvanju prirode, ali se ovo može iskoristiti i na praktičniji način kao što je uređenje enterijera vašeg doma i njegovo oplemenjenje lepim akvarijumom sa ribicama, kupovina nekog papagaja koji će vas usrećiti ili osvežiti i ukrasiti kuću novim cvećem i zelenilom.

Imajući u vidu buduće planove, a koji uključuju veliki akvarijum sa ajkulama, ražama i koralima, amazonski akvarijum, akvarijume afričkih jezera, sistem akvarijuma za ribe Mediterana, pustinju i prašumu sa životinjama i biljkama koji u njima žive, Bonsai vrt sa radionicom i mnoge druge maštovite zanimljivosti možemo sa sigurnošću da kažemo da ovo mesto ima fenomenalan potencijal, da mu sledi svetla budućnost u kojoj će biti značajan i za turizam u Beogradu i njegov napredak.

Više informacija o  Javnom akvarijumu i tropikarijumu možete pogledati na zvaničnom web sajtu, a na Instagram i Facebook profilima možete pratiti najnovije objave i vesti.