Jugoslovensko dramsko pozorište

0
5/5 - (10 votes)

Oduvek je jedan od najlepših načina da se provede lepo veče i dan u Beogradu bio odlazak u pozorište. Mnogi se danima unapred osećaju uzbuđeno i veselo kada znaju  da idu da pogledaju neku interesantnu predstavu. Ova prijatna osećanja nastavljaju da se osećaju i posle predstave, pa je jasno da je savremenom čoveku jako potrebno da nahrani dušu, a beogradska pozorišta su bila jedan od načina da se izađe u susret ovoj potrebi čoveka. Iako se neko vreme činilo da je kultura u Beogradu ugroženo, ipak je nadvladala kosmopolitska duh grada, pa je danas ta opasnost je daleko manja, čime su pozorišta značajno doprinela. Broj pozorišta u Beogradu je veliki i postoji potrebna raznovrsnost u pristupu pozorišnoj umetnosti što je jako dobro, ali godinama je jedno od najpopularnijih u Beogradu i Srbiji Jugoslovensko dramsko pozorište. I dalje je u sećanju jedna od najlepših slika koje su se mogle ikada videti na ulicama Beograda, kada je izvedena akcija JDP-a u kojoj su ponuđene građanima i ljubiteljima pozorišta cene karata po simboličnim cenama, a danima se ogromni redovi pružali ispred pozorišta.

Osnovano je po završetku Drugog svetsko rata, davne 1947. godine kao reprezentativno pozorište nove države, a na njegovom čelu je bio Bojan Stupica. Po osnivanju počela su da se igraju dela klasike, a savremeniji pristup je primenjen po dolasku na čelo pozorišta Jovana Ćirilova. Jugoslovensko dramsko pozorište je 1997. godine zahvatio veliki požar koji je uništio Veliku scenu i gotovo celu zgradu. Uz veliki napor Velika scena ponovo je otvorena 2003. godine. Današnji repertoar obuhvataju klasična dela, ali sa modernijim pristupom, kao i savremena dela, pri čemu je naglasak na domaćim tekstovima. Ansambal Jugoslovenskog dramskog pozorišta čine najpopularniji umetnici, a ukoliko vas interesuje sastav možete pogledati na sledećem linku. Pozorište ima tri scene, od kojih najviše gledalaca, oko 600, prima Scena „Ljuba Tadić“, zatim Teatar „Bojan Stupica“ koji se trenutno rekonstruiše i Studio JDP za preko 100 gledalaca, koji je otvoren 2004. godine za predstave kamernog i eksperimentalnog karaktera. Ono što je još zanimljivo je i organizovanje edukativnih poseta kada se vrata pozorišta povremeno otvaraju za obilaske gde se zainteresovani upoznaju sa životom iza kulisa, osnovama pozorišne i dramske umetnosti, ali i fazama koje koje predstava prolazi pre prikazivnaja publici. Posetioci se upoznaju i sa istorijom Jugoslovenskog dramskog pozorišta i njegovih umetnika.

Nalazi se na adresi Kralja Milana 50, na Savskom vencu, u zgradi Manježa koja je proglašena za spomenik kulture. Više informacija o JDP-u, repertoar, fotografije, radno vreme biletarnice, predstave i ostalo možete pronaći na zvaničnom sajtu pozorišta, a objave i novosti možete pratiti na Facebook, Instagram stranicama i YouTube kanalu.