Hajd park

0
Oceni članak

Kada su parkovi Beograda u pitanju, jedan od interesantnijih nalazi se na teritoriji opštine Savski venac. U pitanju je Hajd park i imenjak je poznatog londonskog parka, a lociran je na početku Topčiderskog brda. Iako je onaj londonski uređeniji, ima fontane, velike drvorede i uređene travnate površine, ipak nam je ovaj naš drag srcu i mnogi ga često i rado posećuju. Pogotovu pošto je lociran u jednom od najlepših delova grada, ali predstavlja i prirodni produžetak poznatih izletišta Beograda Topčidera i Košutnjaka, pa je šetnja kroz ove čarobne predele i šume u Beogradu fantastičan doživljaj. Nalazi se između Bulevara mira, Topčiderskog venca i Bulevara Vojvode Putnika, izdignut je na plato sa koga se pruža lep pogled na Savski amfiteatar i Ušće pa lepota koju priroda Beograda ima ovde jako dolazi do izražaja. Ulaz u njega iz pravca Bulevara Vojvode Putnika je zaista reprezentativan i sastoji se od ograde od crnog kovanog gvožđa na čijim vrhovima se nalaze dva ukusno odabrana kandelabra.

Hajd park, površine oko 7 hektara, sadašnji izgled dobija tridesetih godina prošlog veka, a centralna staza (drvoredi platana) deli park na dva dela i vodi do stajnog mesta sa koje se pruža vizura ka severu grada i Kalemegdanu. Zapadni deo je više nalik na park šumu sa utabanim stazama i samoniklim drvećem što je očuvalo originalan izgled prirode u ovom delu grada. Za razliku od njega istočni deo više je sređen i osvetljen kao svi savremeni parkovi. Ceo ovaj park sa juga je oivičen drvoredom lipa uz Topčiderski venac.

Ovo je jedan stvarno lepo i moderno uređen park. Ako odlučite da napravite izlet i posetite ovaj park moći ćete da šetate po velikom broju pešačkih staza koje se prepliću i provlače između zasađenog drveća čija je sadnja očigledno bila odlično organizovana. Za one koji sport u Beogradu doživljavaju kao rekreaciju, ovo je jedno od odličnih mesta za to. Naime, u parku postoji lepo urađena trim staza duž nove kamene staze, sa novim drvenim spravama za vežbanje i tablama za instrukciju. Pored trim staze izgrađen je i fitness centar u parku, sa 12 sprava, na kojima posetioci mogu svakodnevno da se besplatno rekreiraju. Vrlo atraktivna teretana na otvorenom namenjena je svim uzrastima i mogu da je koriste mladi koji žele da održe kondiciju, ali i stariji sugrađani, koji lakim i umerenim rekreiranjem žele da sačuvaju zdravlje.

U okviru parka nalaze se i dve javne česme na kojima se možete osvežiti. Kada posetite ovo mesto deca se mogu poigrati u dečijem igralištu koje je ovde izgrađeno. U parku i u njegovoj blizini su postavljene mnogobrojne skulpture, nalazi se Kuća cveća i Muzej Jugoslavije, a na Topčiderskoj zvezdi je postavljena i svojevrsna atrakcija, u vidu žičane žirafe koju će obmotati prirodni bršnjen, pa će dodatno ulepšati ovaj deo grada. Sem lepe okoline, u Hajd parku se organizuju brojna kulturna dešavanja na otvorenom, kao što su pozorišne predstave, koncerti, modne revije, škole slikarstva i vajarstva. Lepo je saobraćajno povezan linijama GSP-a, pa uz park staju trolejbuske linije 40 i 41, autobuske linije 94 i 44, a malo niže kod Prokopa je stanica Beovoza. U okolini postoji i veliki broj jako lepih restorana, kafića, picerija i vinarija, pa je ceo ovaj prostor oko ovog parka trouglastog oblika izuzetno pogodan za jedan lep izlet.