Muzej Jugoslavije

0
5/5 - (1 vote)

Kada poželite da posetite deo grada gde je priroda Beograd bila vrlo izdašna, odiše mirom i tišinom, a gde se nalaze popularna i uređena izletišta Beograda preporučujemo vam oblast gde se nalaze popularne park šume u Beogradu Topčider i Košutnjak i obližnji Hajd park. Sem bujne prirode i čistog vazduha, ovde se nalaze i brojne ugostiteljski objekti poput savremenih restorana, vinarija i barova. A tu su i kulturno-istorijski spomenici, stare zgrade kuće i beogradski muzeji.

Kada su muzeji u Beogradu u pitanju, ovde na Dedinju, se nalazi jedan od najpopularnijih muzeja, ne samo u Beogradu i Srbiji, već i na području bivše zajedničke države Jugoslavije i šire. U pitanju je Muzej Jugoslavije koji je višemilionskom posetom koju ima, odavno premašio posete muzeja u regionu i samim tim postao značajan i za turizam u Beogradu. Istorija muzeja seže u 1984. godinu kada je maršal i predsednik SFRJ Josip Broz Tito preminuo. Posle grandiozne sahrane kojoj je prisustvovao veliki broj državnika i državnih delegacija, doneta je državna odluka da se nastavi sa politikom druga Tita. Kako bi u najlepšem svetlu i na najbolji način prikazan lik i delo pokojnog predsednika je osnovan Memorijalni centar „Josip Broz Tito“ u čiji su sastav, pored Kuće cveća ušli i Muzej „25. maj“, Rezidencija, ali i Bilijarnica, Lovačka kuća, Stari Muzej i Spomen zbirka (vila „Mir“), kao i obližnji Muzej „4. juli“. Memorijalni centar je  bio u funkciji do 1996. godine, kada je reorganizovan, a urađena je nova postavka dobili novu postavku koja je zvanično postala deo Muzeja istorije Jugoslavije. Već sledeće 1997. godine je Slobodan Milošević,  tadašnji predsednik Savezne Republike Jugoslavije, za svoju rezidenciju odabrao upravo Titovu rezidenciju. Tada je podelio zidom Memorijalni centar i odvojio Rezidenciju, vilu „Mir“, Biljarnicu i Lovačku kuću od Starog muzeja, Kuće cveća i Muzeja 25. maj. Odlukom iz 1996. godine osniva se Muzej istorije Jugoslavije u čiji sastav su ušli Memorijalni centar „Josip Broz Tito“ i Muzej Revolucije, a koji je 2017. godine promenio naziv u Muzej Jugoslavije. Ovo je institucija koja bavi prikupljanjem, istraživanjem i prezentacijom različitih predmeta vezanih za istoriju Jugoslavije tokom XX veka sa akcentom na lik i delo Josipa Broz Tita. U sastavu muzeja Jugoslavije se danas nalaze:

  • Kuća cveća koja je za vreme života maršala Tita bila letnja bašta, a koja je posle njegove smrti preuređena kako bi on i njegova supruga Jovanka kasnije, ovde bili sahranjeni. Sastoji se od spomen sobe i izložbenog dela, a postoji i stalna postavka.

  • Muzej „25. maj“ koji predstavlja osnovu sadašnjeg muzejskog kompleksa, a otvoren je 1962. kao poklon Grada Beograda predsedniku Republike za njegov sedamdeseti rođendan, a osnovu zbirke čine štafete i makete, uz veliki broj drugih predmeta.

  • Stari muzej je izgrađen 1965. godine, a služio za čuvanje i izlaganje brojnih poklona koje je Josip Broz dobijao. Stalna postavka obuhvata izložbu se sastoji iz dve celine: predmeti sa teritorije Jugoslavije i pokloni stranih delegacija i državnika. Posebno je zanimljiv kamen sa Meseca koga je posada misije Apolo 11 poklonila Titu kada je 1969. godine posetila Beograd.

Između ova tri glavna dela Muzeja Jugoslavije se nalazi Park skulptura gde se nalazi 20 skulptura istaknutih jugoslovenkih umetnika i umetnica, uključujući i skulpturu Josipa Broza Tita, kao i prostor K25 koji je je staru biletarnicu prilikom rekonstrukcije pretvorio u višenamenski objekat gde se nalazi moderna biletarnica, kafe sa baštom, suvenirnica, toaleti i sl. U Muzeju Istorije se organizuju stručna vođenja kroz delove muzeja, a postoje i posebni programi za škole, studente, novinare, kao i porodični dan. Prezentacija se obavlja kroz stalnu postavku i interesantne beogradske izložbe, kao što je  „Alan Ford trči počasni krug”, a koja se bavi ovim velikim fenomenom vezanim za strip koji je bio popularan u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, a ostao je omiljen i do današnjih dana. Proaktivan pristup je doveo i do organizovanja manifestacije „Leto u muzeju“ povod 25. maja kada se pravi letnji program i koncert ispred muzeja.

Iako Jugoslavija više ne postoji očigledno postoji velika potreba da muzeji imaju objekat ovakve važnosti sa ogromnim brojem eksponata koji i danas, posle nekoliko decenija od raspada stare države, izazivaju veliku pažnju. Više o muzeju, radnom vremenu, cenama karti i ostalim informacijama koje vas interesuju možete pogledati na zvaničnom sajtu, a objave muzeja pratiti na Faceebook, Instagram stranama, kao i You Tube kanalu.