Svetosavski plato i Karađorđev park

0
5/5 - (7 votes)

Turizam u Beogradu poslednih godina doživljava pravu ekspanziju, pošto je postao jako zanimljiva turistička destinacija u ovom delu Evrope. Beograd beleži rekordne posete pošto u ponudi ima raznovrsne kulturno-istorijske znamenitosti, reprezentativnu arhitekturu, brojne interesantne festivale i manifestacije i vrlo popularne lokacije za obilazak. Jedna od najatraktivnijih građevina u gradu koja privlači ogroman broj posetilaca tokom cele godine je Hram Svetog Save na Vračaru. Ova monumentalna građevina je postala naročito popularna posle rekonstrukcije i završetka radova na unutrašnjoj dekoraciji, gde se prikazala u punom sjaju koji tek sada privlači pažnju. Ono što dodatno doprinosi lepoti hrama je njegov spoljašnji izgled, ali i zelene površine koje ga okružuju i dodatno ističu njegovu lepotu.

Od glavnog ulaza i hrama protežu se dve fontane koje su posebno interesantne u večernjim satima kada su osvetljene raznim bojama, a ispred i oko najvećeg  srpskog pravoslavnog hrama prostiru se sređene travnate površine sa dosta drveća, ukrasnog žbunja i raznobojnog cvećem. Na Svetosavskom platou postoji i veći broj klupa na kojima se možete odmoriti, a ceo kompleks je osvetljen tako da je moguća i večernja šetnja, pa je ovo je vrlo lepo mesto za kratki izlet i predah u svako doba dana. Odmah uz plato nalazi se Karađorđev spomenik koga je podigao sin Karađorđa, Aleksandar u čast svim saborcima svoga oca, a koji predstavlja prvi javni spomenik u Beogradu. Na platou se tokom godine održava više manifestacija i događaja, a verovatno najpoznatija i najposećenija je „Božićno seoce kod Hrama“ kada se uoči božićnih praznika ovde okuplja veliki broj sugrađana i turista. U narednom periodu je najavljena rekonstrukcija Svetosavskog platoa koji bi trebalo da ovu površinu pretvori u još lepše mesto.

Ovde parkovi Beograda imaju jednu veću zelenu površinu u centru grada sa prijatnom mikroklimom u kojoj mogu naći spas i po najtoplijim letnjim danima i noćima u gradu, pošto se na Svetosavski plato prema Autokomandi nastavlja Karađorđev park. Naziv je dobio po voždu Karađorđu koji je baš na ovom mestu postavio logor za vreme opsade Beograda u Prvom srpskom ustanku. Svi poginuli ustanici sahranjeni su na ovoj lokaciji posle oslobođenja Beograda. Kao i drugi parkovi po centru grada park je početkom ovog veka renoviran i sada predstavlja jedan lep i moderan park. Ima duge staze za šetnju, puno klupa za predah, korpe za odlaganje smeća, WC i česmu. Hladovinu i njemu čine pretežno listopadno drveće, ali se nađe i poneki četinar, a na travnatim površinama posađeni su i raznobojni žbunovi koji park čine još zelenijim i lepšim. Neobično i  moderno dečije igralište privlači mnoge mališane koji svoje vreme vole da provode u njemu, tako da je ovde moguć predah za celu porodicu. Park je osvetljen i ograđen što  doprinosi bezbednosti.

Nedaleko od spomenika Karađorđu nalazi se dvanaest nadgrobnih ploča postavljenih na grobovima ustanika, a u samom parku nalaze se i spomenici Trećepozivcima iz 1923.godine, spomenik Alfonsa Lamantin, dok je u samom centru parka nalazi Spomenik i groblje oslobodilaca Beograda 1806. godine koje je proglašeno za znamenito mesto.

Pošto su prepoznali značaj i lepotu ove lokacije, u njenoj okolini su počeli da se otvaraju glamurozni restorani i kafići u centru grada, kao i popularni barovi i vinarije Beograda gde možete uživati u odličnoj hrani i piću. Do Svetosavskog platoa i Karađorđevog parka  možete stići redovnim autobuskim, trolejbuskim, tramvajskim linijama koje saobraćaju do Slavije i Autokomande, na Slaviji postoji garaža Parking servisa, a moguće je parkiranje i u okolnim ulicam koje su zonirane.